Најновије

"НЕЧИЈЕ ГЛАВЕ ЋЕ МОРАТИ ДА ЛЕТЕ"! Путин смењује функционере који су у Русији лажирали податке о жртвама короне?

Руски покрајински лидер вршио је притисак на своје подређене да измене податке о зараженима и преминулима од корона вируса у свом региону, што се могло чути на аудио снимку који је процурио у медије, а за који је касније потврдио да је аутентичан.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Липецка област, која има 1,1 милион становника, пријавила је 1.696 заражених особа и пет смртних случајева до понедељка, што је мање од пола процента од укупног броја зараза у Русији.

- Морамо да променимо бројеве, у супротном ће лоше мислити о нашем региону - чује се на снимку глас мушкарца кога се верује да је гувернер Липецке области Игор Артамонов.

- Не излажите регион. Шта је проблем да се промене подаци? Зар не разумете да је наступио тренутак ескалације и да ће нечије главе морати да лете? - каже Артамонов.

У недатурном двоминутном снимку Артамонов прекорева подређене који, како се чини, покушавају да се одупру његовим наредбама да "унесу број на тастатури."

- То је сложеније од једног клика - чује се други глас, али Артамонов одбија да попусти.

Артамонов је потврдио да је процурели материјал аутентичан, рекавши да је од својих подређених тражио да бројеве забележе "у складу са чињеницама".

- Бројеви који се појављују нису фактички. Три одвојене агенције пружају различите податке. Чињенично стање је другачије од онога што је тамо написамо - правдао се Артамонов.

Портпарол регионалног гувернера је рекао локалним медијима да су се расправе односиле на низак број тестова, а не на случајеве корона вируса.


Скандал се десио након што је недељама остатак света доводио у питање малу смртност од корона вируса у Русији. Према званичним подацима, у земљи је премунуло мање од 4.000 пацијената, што је далеко мање од земаља које имају сличан број заражених.

Недавна анкета коју је међу 500 лекара спровела "Медуза" показује да је сваки трећи добио наредбу да, када пацијент премине од упале плућа изазване корона вирусом, то заведе као "други узрок смрти".

Руске власти малу смртност објашњавају тиме да су имали времена да науче лекције од земаља у којима је епидемија раније ескалирала.

Русија је тренутно треће највеће жариште короне на свету са преијављених скоро 377.000 случајева.

Прочитајте ОВДЕ како је руски бомбардер показао силу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА