Најновије

РАТ ВЕЛИКИХ СИЛА ОКО КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Трамп тражи хитно решење, а ево шта траже Путин, Меркелова и Макрон

Борба великих сила за решење косовског питања се наставља! Из Америке је стигао јасан сигнал да та држава жели да буде неприкосновени учесник у дијалогу Београда и Приштине, те да то питање реши што пре, најкасније до новембра, када су избори за председника САД.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

С друге стране, ЕУ покушава да ојача позицију и преузме примат, а тренутно најмоћнијим европским земљама - Немачкој и Француској - одговара такозвани замрзнути конфликт, оцењују саговорници. То одговара и Руској Федерацији.

Ко показује зубе

Амерички председник Доналд Трамп је као специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине оставио специјалца Ричарда Гренела, једног од најискуснијих за то питање. С друге стране, и Европска унија показује зубе, па је тако Савет ЕУ прошлог месеца именовао Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана, а његови задаци су постизање свеобухватне нормализације односа између Србије и тзв. Косова.

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић истиче да је писмо шефова дипломатије Француске и Немачке у коме захтевају наставак разговора Београда и Приштине јасна намера ЕУ да парира америчкој иницијативи за решавање питања Косова.

- ЕУ не жели да буде искључена из процеса и недавно именовање Лајчака је само један од показатеља. Но, ЕУ није способна за велике резултате, већ седам година не може да уради ништа поводом Косова, а кључна одредба Бриселског споразума да се формира ЗСО није реализована јер ЕУ није имала снаге да то издејствује. Сада смо сведоци да поново долазе Американци, овог пута с Гренелом на челу, да заврше посао - каже Јовановић.

С друге стране, додаје, Приштини се не жури.

Куповина времена

- Они купују време јер верују да ће после избора у САД имати много повољнију позицију. Њиховим интересима не одговара амерички став који разуме и уважава интересе Србије и зато они чекају политичке промене у Вашингтону. У Европи је њихов главни адут Немачка, која се противи било каквом мењању граница. Али, иако Америка није променила став о питању независности Косова, показала је разумевање за нашу позицију - цени Јовановић.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић напомиње да је наш регион од интереса великим силама.

- Сучељавање великих сила је неспорно, а ту долази до изражаја неслагање и различити ставови, али и покушај да се цела ствар у вези с косовским питањем убрза. ЕУ хоће да каже да су они задужени за то и покушавају да преузму примат, док САД хоће да то ураде пре избора у новембру и тиме зараде поене - каже Миливојевић.

Политичко надигравање

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оцењује да велике силе ратују око овог питања не само да би дошло до решења које оне фаворизују већ и да би једна другу надиграле.

- САД желе да задрже ЕУ у садашњем, нижем статусу у односу на Америку, док је Европа почела да измиче и да се више осамостаљује. Зато је Америка одлучила да по други пут у последњих 30 година Европи јавно изрекне опомену, да покаже да они нису способни да реше косовско питање. Једноставно, у питању је класично одмеравање снага, а Косово је само средство - сматра Јовановић.

Тачи тражи искључиво посредовање САД

Тзв. косовски председник Хашим Тачи поручио је да неће да учествује у дијалогу Београда и Приштине ако га буде водио европски изасланик Мирослав Лајчак, те додао да има потпуно поверење у америчко вођство.

- Лично ћу се као председник одазвати позивима на самите које би водили Меркелова, Макрон... Али немам воље да учествујем у преговарачком процесу који води Лајчак - рекао је Тачи.

Он је истакао да ће америчко руковођење успешно да закључи дијалог.

- Без водеће улоге САД нема фактора који те ствари покреће. Свака воља ЕУ у том погледу је охрабрујућа. Али лично нисам у контакту с Лајчаком и не знам колико су преговори Лајчак-Курти-Борељ одмакли. Пред нама су два преговарача који долазе из земаља које нису признале Косово - рекао је Тачи.

САД заузеле чвршћи став

Драгиша Мијачић, координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 35, казао је да је Трампова администрација очигледно заузела чвршћи став и кренула у дипломатску иницијативу, а да то можемо видети у писмима о намерама о обнављању ваздушног и железничког саобраћаја.

- Поставља се питање да ли америчка администрација може да изнесе неки озбиљнији споразум попут оног о нормализацији односа, односно нацрт тог споразума који би касније само ЕУ прихватила, или ће ЕУ заузети чврст став. Мишљења сам да ЕУ неће имати неки значајнији приступ у решавању тог проблема док не прођу избори у Америци - рекао је он.

Како је Шешељ оштро осудио власт прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА