Најновије

ВИРУС ЈЕ ЈАЧИ НЕГО ШТО МИСЛИМО! Докторка Дарија и доктор Кон упозоравају: Корона се враћа на јесен!

Коронавирус ће се сасвим сигурно на јесен вратити у Србију, упозоравају лекари, чланови Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић и др Предраг Кон.

Др Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Да је вирус много отпорнији на спољне утицаје него што су сви мислили, напомињу они, показује његово брзо ширење на јужној хемисфери чији смо сведоци ових дана. Топло време, високе температуре и повишено УВ зрачење смањују јачину вируса, али он ипак не посустаје и развија се и даље. Управо због тога стручњаци верују да ће корона 'преживети' лето и вратити нам се на јесен.

Бољи имунитет

Али добра вест је, како каже докторка Кисић Тепавчевић, да ће нова епидемија коронавируса свакако бити блажа и лакше ћемо се против ње изборити.

- Током претходних месеци одређени број особа дошао је у контакт са вирусом, прележао је болест, оздравио и стекао имунитет. Тај лични имунитет штити појединца, али и гради колективни имунитет, који представља бедем за ширење инфекције у популацији. Претпоставља се да је ниво колективног имунитета од 60-70 посто потребан да би се спречило ширење короне. Извесно је да су све државе света, па и Србија, сада значајно испод тог нивоа, али све указује на то да се навикавамо на вирус. Самим тим, и епидемијски ток би на јесен требало да буде блажи... Доста тога смо сви заједно научили о овом вирусу. Сада, пре свега, знамо како му стати на пут. На почетку већина људи није много веровала када смо препоручивали физичко дистанцирање, ношење маски и прање руку. Питали су се да ли је могуће да у 21. веку не можемо понудити ништа боље, али искуство је показало да ове превентивне мере спасавају животе... - каже она и додаје:

- Морамо имати на уму да корона може да опстане у спољној средини, али може да се множи једино у нашем организму. Ми смо, дакле, ти који морамо да јој станемо на пут и не дозволимо јој да пронађе нову осетљиву особу која ће јој омогућити услове за опстанак и даље ширење.

Да будемо спремни

И епидемиолог Предраг Кон каже да је забринут због могућности појаве другог таласа епидемије, али додаје да ће на јесен здравствени систем сигурно бити знатно спремнији.

- Све треба да припремимо као да ће бити другог таласа епидемије. Морамо да чувамо здравствени систем, јер ћемо у супротном имати озбиљне последице - рекао је Кон и подсетио да је у претходном периоду здравство функционисало само за најхитније случајеве.

Кон је рекао да у Србији којим случајем није било уведено ванредно стање, вирус би у трећој и четвртој недељи сигурно ушао у сваку болницу и домове за старе особе, па бисмо имали праву катастрофу.

- Да се то десило, имали бисмо врло тешку ситуацију. Имали бисмо масивни прилив оболелих у здравствени систем, који би се једноставно распао. Људи би умирали у старачким домовима, јер не бисмо имали где да их збринемо. Нека ме нападају колико хоће, нека о томе буде јавна расправа, одговорно тврдим да без ванредног стања нисмо могли да се одбранимо - казао је Кон.

Ипак, имајући у виду све чињенице и предвиђања јачине другог таласа епидемије на јесен, Кон верује да Србија на јесен неће поново уводити ванредно стање.

"Корона је биолошко оружје, створен је вештачки!" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА