Најновије

ДАНАС ЈЕ СПАСОВДАН: Једну ствар верници нипошто не смеју урадити, како им цела година не би била лоша!

Српска Православна Црква, 28. маја, обележава празник посвећен Вазнесењу Господњем, у народу познат као Спасовдан.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Обележава се као спомен на дан кад се Спаситељ узнео на небо, пошто је завршио своју земаљску мисију. Покретног је датума и увек се обележава у шести четвртак по Васкрсу, односно четрдесети дан по васкрсењу Христовом.

Спасовдан је један од седам највећих светковина посвећених Господу Исусу Христу. У црквеном календару обележен је црвеним словом и спада у ред заповедних празника, који славе сви верници.

Сверадосним васкршњим поздравом "Христос васкрсе - ваистину васкрсе" православни верници поздрављају се све до Спасовдана.

Овај празник је слава града Београда и Чачка, а у многим местима у Србији је и заветина - празник целог насеља и обележава га литија која пролази главним улицама.

За Спасовдан као крсну славу коље се јагње и спрема се цицвара. Наши стари нису пили млеко од Нове године до Спасовдана. Такође су веровали да на тај дан мушкарци не треба да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили.

На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године. На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

Како су комунисти хтели да униште Острог, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА