Најновије

СТРУЧЊАК ЗА БОГАТУ УДАЈУ! Америчка амбасадорка изјавама гура прст у око Путину: Хоће да стави нуклерке на праг Русије!

Америчка амбасадорка у Пољској Џорџет Мосбахер (73) све је изненадила залагањем да се америчко нуклеарно оружје пресели из Немачке у Пољску.

Џорџет Мосбахер (Фото: Јутјуб)

Та идеја је изузетно опасна и могла би да изазове тешке последице, кажу стручњаци. Али, ко је заправо Джорџет Мосбахер и да ли је њена изјава одраз мисли америчког врха?

Удајом до врха

Мосбахер има иза себе чак три брака са старијим богатим мушкарцима, а чак је и ушла у књигу "Ловци на богатство: "Очаравајуће жене и мушкарци за које су се удале", ауторке Шарлот Хејс, где се помиње уз бројне познате жене из историје које су се "добро удале" или искористиле свој шарм да извуку новац од својих љубавника.

Рођена је као Џорџет Полсин у Индијани, а завршила је пословну школу на Универзитету у Индијани.

Након што је дипломирала Полсин се запослила у рекламној компанији у Детроиту, а затим се придружила свом брату Джорџу у Лос Анђелесу 1971. Две недеље касније, на аукцији агенције "Сотбис" приметила је богатог трговца некретнинама Роберта Муира и, како се наводи у књизи "Ловци на богатство", пришла му претварајући се да је новинар, како би га упознала.

Годину дана касније венчали су се: он је имао 40 година, а она 25. Док је била у браку са њим имала је и неколико мањих улога на филму и ТВ-у.

Након развода од Муира 1977, Мосбахер је нашла још старијег, богатијег мушкарца Джорџа Барија који јој је био шеф у компанији "Фаберже", где је радила као директор маркетинга.

Венчали су се 1980, када је он 67, а имала 33 године. Оставила га је 1981. године, а развели су се 1982. године усред навода о физичком злостављању, које је он негирао.

Након активног тражења мужа бр. 3, Джорџет се у Хјустону сусрела с нафтним мултимилијардером нафтом Робертом Мосбахером. Венчали су се у марту 1985, он је имао 68, а она 38. Само неколико година касније, 1989. године, Роберт, близак пријатељ председника Џорџа Х.В. Буша је постао министар трговине.

Иако се три пута удавала, Джорџет нема деце. Међутим, велики је љубитељ паса, нарочито шпанијела, а једно приликом је новинарима рекла да планира да клонира једног од њих.

Предузетница

Тада је купила једну козметичку компанију која је била на ивици пропасти и створила своје пословно царство.

Током година под Бушем, она се хвалилиа богатством, што ју је учинило предметом многих критика. У току осамдесетих и деведесетих била је веома популарна тема новинара, толико да је "Лос Анђелес тајмс" написао да она постаје "ривал Доналду Трампу као особа о којој се највише пише, а о којој не желите да читате".

Касније је продала фирму, а покренула је "Джорџет Мосбахер Ентерпрајзес", консултантску компанију за пословање и финансирање.

Она и Мосбахер су се развели 1998. године.

Иначе, сама Мосбахер је написала књиге које су делом аутобиографија, делом књиге за самопомоћ за жене, а у којима је саветовала женама како да нађу богате мужеве.

Откуд она да постане амбасадор

Годинама је Мосбахер била посвећена Републиканској странци, углавном као њен финансијер и као део бројних комитета. Служила је као копредсједавајућа Одбора за финансије Републичког националног комитета, а сарађивала је и са Националним републиканским сенатним одбором.

Ипак, то тешко да је довољно добар разлог да се нађе на осетљивој позицији као што је амбасадор САД у Пољској, земљи која се граничи са Русијом и у којој владају компликовани политички односи.

А Мосбахер је ту постављена без икаквог познавања политике Пољске, Русије или НАТО.

Зашто је њена изјава опасна

Ипак, то је није спречило да предложи да се на пољској територији нађу америчке нуклеарне бомбе.

- Ако Немачка жели да умањи нуклеарне капацитете и ослаби НАТО, можда би Пољска - која плаћа свој правичан удео, разуме ризике и налази се на источном боку НАТО- могла овде да смести те капацитете - написала је она на Твитеру.

Та изјава је опасна из више разлога. Између осталог, постављање америчких нуклеарних бомби Б61 у Пољску учинило би их рањивијим на руски напад у кризи или сукобу. Русија је распоредила балистичке ракете Искандер-М у Калињинграду. Са дометом до 500 километара, ове ракете могу да погоде циљеве у готово целој Пољској у року од неколико минута и са врло мало упозорења.

Даље, јасно је да би такав потез Русија могла да види искључиво као провокацију, а то ником не иде на руку.

Осим тога то би изазвало поделе унутра самог НАТО. Чланови Алијансе су 1997. године изјавили да „немају намеру, план и разлог да распореде нуклеарно оружје на територији нових (НАТО) чланица“.

Они су то уградили у „оснивачки акт“ којим су успостављени односи између НАТО и Русије.

Одражава Трампове идеје?

Али оно што је битно за свет јесте да ли је та њена изјава ствар њеног незнања или се иза ње крије Трампов став.

Амерички председник Доналд Трамп је на бројне амбасадорске позиције широм света поставио људе коју су му лојални и који, дефакто, износе мишљења која као да су из његових уста изашла. Ни Мосбахер није другачија.

Мосбахер је Трампа подржала у трци против Хилари Клинтон, а чак и када је изронио онај "озлоглашени снимак" на којем он говори како жене треба "ухватити за пи**у", за њега је имала само речи хвале.

- Он је пристојан човек - рекла је тада.

Она се тренутно препуцава преко Твитера са кинеским амбасадором у Пољској, на сличан начин као што то Трамп ради са кинеским властима, оптужујући их за сакривање података о корона вирусу.

Да ли је и њена изјава у складу са његовим замислима, остаје да се види.

Прочитајте ОВДЕ да ли је ЕУ на коленима због короне.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА