Најновије

А СРБИЈА? Хрватској од ЕУ 7,3 милијарди бесповратне помоћи!

Ако се усвоји предлог Европске комисије за финансирање опоравка од кризе изазване пандемијом коронавируса, Хрватска ће бити земља која ће уз Грчку добити највећи део финансијске помоћи од Европске уније, чак двоструко више него што ће се Србија задужити! Али, Србија није чланица ЕУ, па самим тим нико нема право никакве жалбе.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Како је предложила Европска Комисија, Хрватској би требало од укупно 750 милијарди да припадне нешто више од 10 милијарди (7,36 кроз грантове и 2,65 кроз зајмове). Овај програм свакако треба да изгласа ЕУ парламент, али вероватноћа да се ово реализује је велика.  

Да направимо мало поређење. Док ће Хрватска, као чланица ЕУ добити на поклон нешто више од седам милијарди, Србија ће се за финансирање свих мера помоћи привреди и грађанима задужити бар три милијарде евра, а за финансирање свих буџетских обавеза ове године и дупло више. Тако говоре подаци које је изнео Фискални савет.

Не треба заборавити ни чињеницу да је Хрватска од 1. јула 2013 до 1. априла 2019. од ЕУ добила око 4,5 милијарде евра.  

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас дотакао се исте ове теме, како је рекао, да би људи у Србији схватили шта је Европска унија. 

- 7,3 милијарде евра је бесповратна помоћ коју ће Хрватска добити јер је чланица ЕУ. Замислите ви да Србија, која има већи број становника али мислим да је БДП негде приближан јер је њих мање, али су развијенији, имају веће плате, добије тај новац. Замислите шта би све Србија могла да добије седам милијарди бесповратне помоћи. То се неће десити и зато они који размишљају да ли Србија треба да иде према Кини или према неком истоку или према Европи, их ја само питам колико ће милијарди помоћи доћи из тих земаља за које се ви залажете да будемо део те приче? Србија мора да буде део Европске уније једног дана и због правила која овде важе, да би људи могли слободно да раде, да их нико не би отпуштао, да их нико не би малтретирао, да би могли да се школују. све је то гаранција чланства Европске уније. Наша суседна држава добија седам милијарди помоћи док се Србија задужује - рекао је Ђилас.

Прочитајте ОВДЕ колико је РТС критиковао Вучића у свом програму.

Извор: Direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА