Најновије

ДРЕЦУН УПОЗОРИО НА ПРЕДНОСТ И МАНЕ СПОРА ИЗМЕЂУ КУРТИЈА И ТАЧИЈА: Србијо, овако може да се искористи борба за превласт у Приштини!

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је за наставак дијалога између Београда и Приштине потребно да се види какав ће бити однос новоформиране политичке већине у Приштини према такси и реципроцитету

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Да будем искрен, не улива ми нимало оптимизма ова нова коалиција која је формирана и која би требало да представља већину, ако је у тој већини неко ко је креирао таксе. Мислим конкретно на Харадинаја, који и даље има непопустљив став према том питању - рекао је Дрецун за Косово онлајн.

Каже да је нејасно како ће се они прилагодити захтевима Вашингтона ставу Србије да нема наставка дијалога док таксе и реципроцитет не буду укинути без икаквог условљавања.

Према његовим речима, потребно је видети и ко ће бити главни преговарач Приштине.

- Видели смо у минулом периоду спорење између Куртија и Тачија ко би требало да настави разговоре са Београдом. Морамо да сачекамо да видимо да ли ће Курти и Самоопредељење поштовати одлуку тзв. Уставног суда, јер ако они крену у процес дестабилизације, изазивања инцидената, онда то неће бити погодни услови за наставак разговора - навео је Дрецун и нагласио да је одлука сада на страни Приштине и нове већине.

Истиче и да је велики проблем и резолуција која је усвојена у парламенту у Приштини о наставку дијалога са Београдом, где су наметнути неприхватљиви услови за Србију.

- Мислим да је онда илузорно да губимо време, ако би то требало да буду принципи на којима ће Приштина инсистирати, ако се евентуално наставе разговори - сматра Дрецун.

Када су у питању посредници у могућем дијалогу, каже да ће се разговори водити под окриљем ЕУ, али да ће улога САД имати највећу тежину.

- САД иако последњих месеци имају иницијативу и раде веома интензивно на покушају да се настави дијалог између Београда и Приштине и евентуално постигне неко решење, инсистирају на томе да ипак он треба да се води и даље под окриљем ЕУ. Али, САД с обзиром да иду избори за председника, свакако неће дозволити да буду потиснуте у други план - навео је Дрецун.

Прочитајте ОВДЕ тајну Ивице Дачића коју је скривао деценијама.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА