Најновије

СВЕ ЗА ГЛАСОВЕ: Дачић пред изборе увек постаје мали Слоба

Појачана националистичка реторика Ивице Дачића у предизборним кампањама која често асоцира на хушкачке наступе његовог политичког оца Слободана Милошевића уобичајена је појава и представља његов начин да се боље позиционира на наредним изборима, сматрају саговорници.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Некада је повод за патриотско бусање у груди које привлачи део гласача из националистичког бирачког тела била Хрватска, Босна или Северна Македонија. Због тензија у Црној Гори у српској јавности су се бројни полтичари оглашавали, како би изнели своје виђење стања у тој држави и положаја Срба у њој. Већ традицинално, кад је изборна година, одређени политички актери међу којима је и Ивица Дачић, изјавама додатно подижу температуру у региону подстичући национализам.

Дачић је говорећи о мери коју је Црна Гора донела да у ту земљу не могу да уђу грађани земаља које имају више од 25 заражених коронавирусом на 100.000, међу које спада и Србије, рекао да таква мера треба да остане целу годину.

„Што се мене тиче, нек остане ова мера за Црну Гору за целу годину, да се мало наши опамете. Онај ко вас хоће, он ће сигурно да отвори границе… Срећан вам пут, само не дирајте Србе – рекао је министар спољних послова сугеришући тиме да одлука Црне Горе нема везе са епидемиолошком ситуацијом већ мржњом Црногораца према Србима.

Српски шеф дипломатије је нимало дипломатски изјавио да влада Мила Ђукановића “намерно није ставила Србију на листу држава чији грађани могу слободно да уђу на простор Црне Горе”. Затим је у једној од изјава поново запретио Црногорцима у Србији.

“Србија је заинтересована само за мир, никаква хегемонија над вама нас не интересује, али дошао је крај и ваше хегемоније у Београду”, рекао је министар.

Дачић је чак, пре десетак дана, толико потпирио ионако запаљиву ситуацију речима да се дошло до “малтене братоубилачког рата Срба и Црногораца”. Због оваквих изјава често се у јавности може чути да се Дачић понаша као мали Слоба.

Политиколог Вук Велебит истиче да је Дачић и раније давао проблематичне изјаве, те да његово понашање не приличи функцији коју обавља.

“На Балкану су избори, скоро увек, повод за јачање национализма и потпиривање тензија, јер је то начин да се учврсти бирачко тело странака које су на власти. Тако и за Ивицу Дачићу, за којег није ни сигурно да ли има неку идеологију, ово представља начин да ојача део свог бирачког тела тиме што ће изности различите националистичке ставове”, истиче Велебит, додајући да је Александар Вучић скрајнуо Дачића скрајнут са политичке сцене те да његови јавни иступи представљају покушај да добије било какву пажњу јавности.

“Изјаве Дачића, али и других политичара у региону, који  на национализму граде своју политику, не могу допринети миру и стабилности, већ само додатним тензијама. Најгоре је то што ће последице углавном трпети грађани региона и привредници, који су често спутани изјавама и тензијама које стварају политичари”, објашњава Велебит.

Божовић: Континуитет од деведесетих

Социолог Ратко Божовић каже да је приметно да Дачић већ дуже време дисквалификује Црногорце те да се од њега не може очекивати неки разуман став по овом питању. Он мало прецизније објашњава зашто се стиче утисак да је Дачић мали Слоба.

“Сетите се само оне његове изјаве да треба протерати Црногорце из Србије. Он као да је задужен за такве изјаве или је то неки његов унутрашњи порив. То јесте неки континуитет од деведесетих година када је политичком сценом и Дачићевом партијом управљао Слободан Милошевић”, сматра Божовић.

Он објашњава да је главни разлог оваквог Дачићевог односа према Црној Гори придобијање бирача.

“На национализму се добијају гласови, а у Србији без национализма скоро да нема победа. Могуће је да таква реторика доведе до погоршања односа и после изборног периода, али то у овом тренутку њима није важно. Сада није важно шта јестевећ каква се слика манипулацијом шаље бирачима. Уместо разумних аргумената сада се говори о угрожености Срба, као да су сви на Срба напали”, закључује Божовић.

Јакшић: Национализам није само Дачићева рецептура

С друге стране, спољнополитички коментатор Бошко Јакшић, сматра да кокетирање са национализмом у предизборној кампањи не представља само Дачићеву “рецептуру” како би се посебно истакао, већ да је национализам за бројне српске политичаре као “анитибиотик широког дејства”.

“Најистакнутију улогу ‘националиситчких мегафона’ у предизборним кампањама имају два веома битна министра – спољних послова и одбране. Дачић и Вулин предњаче у томе. Ако анализарате Вучићеве изјаве, видећете да им је он дао тај задатак, како би сутра у Бриселу рекао да се залаже за добросуседске односе. То су његови питбулови који обављају тај посао”, описује Јакшић и  напомиње да су лоши односи између држава у региону, резултат дуготрајне “радијације” национализма и да због тога није могуће имати бољу комуникацију.

“Србија је ту у самом врху. За разлику од других земаља, које своје билатералне проблеме решавају, наша земља је усамљена као држава која има проблема са свима у региону, осим са властима аутократске Мађарске”, закључује Јакшић.

Црна Гора дозволила улаз са тзв. Косова, за Србе рампу не скидају! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА