Најновије

УТВРДИЋЕ ДА ЈЕ ЊИХОВ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА: Носачи хеликоптера ће запловити Црним морем! Русија на Криму гради своје Мистрале!

Новинар листа „Форбс“ видео је у универзалним десантним бродовима које Русија прави на Криму копију француских носача хеликоптера типа „Мистрал“.

Носач хеликоптера Мистрал (Фото: РИА)

Како су јавили медији, Кремљ је потписао уговор са Керчким бродоградилиштем на Криму за изградњу два брода пројекта 23900 у вредности од 1,4 милијарде долара. Сваки од та два брода која споља личе на француске десантне носаче хеликоптера, имаће носивост 25.000 тона и моћи ће да приме 20 великих хеликоптера и 900 падобранаца.

Новинар „Форбса“ Дејвид Екс подсећа да је након уласка Крима у састав Русије 2014. године Париз раскинуо уговор за испоруке „Мистрала“, али је остала потреба Москве за савременим универзалним десантним бродовима са великом носивошћу, на којима могу бити распоређени хеликоптери.

Новинар је навео речи стручњака Центра за војно-поморску анализу у држави Вирџинија, који сматра да ако у Русији „буду прављени такви бродови, приликом њихове изградње несумњиво ће се користити искуство које су Руси усвојили од Француза у оквиру уговора за испоруку Мистрала“.

Он сматра да Русија намерава да прекопира „Мистрале“, али није сигуран и да ће успети у томе.

Прошле године је било саопштено да се у Русији већ 2025. године могу појавити носачи хеликоптера, слични „Мистралима“. Међутим, експерти сматрају да би по својим карактеристикама руски брод требало да буде бољи од француског аналога.

Руси граде нову војну базу у Сирији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА