Најновије

На "путу до 100 евра" грађане вребају могуће злоупотребе личних података

Држава је најавила да ће помоћ од 100 евра добити сви грађани. Међутим, правила добијања новца нису иста за све. Док ће некима новац бити уплаћен директно, осталима следује онлајн пријављивање или звање кол центра. А да би помоћ добили, ти грађани су у обавези да оставе своје податке из личне карте и број рачуна у банци. Такав потез, према оцени поједних стручњака, могао би да доведе до злоупотреба.

Евро (Фото: Јутјуб)

У први мах се чинило да ће бити лако. Али добијање обећаних 100 евра од државе, ипак, неће бити једноставно. Иако су представници државе првобитно најавили да ће ту привилегију имати сви пунолетни грађани, убрзо су променили правила.

Пензионерима и примаоцима социјалне помоћи новац ће бити уплаћен директно, док ће остали морати да се изјасне да ли желе "поклон" државе. 

"И уколико им 100 евра треба, само једним телефонским позивом на кол центар или онлајн да се пријаве и тих 100 евра ће одмах и добити", рекао је министар финансија Синиша Мали. 

"Урадили смо то да ће људи моћи да позову тај број, нула динара ће да плате, договорили смо с Телекомом, дакле никакав трошак немате, свако ко се јави, ко је држављанин Србије, па чак и у иностранству и да остави број жиро рачуна, добиће тај новац, само је потребно да се јавите, нула динара ће те то.. да добијете", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Сем жиро рачуна, грађани ће, како је рекао министар Синиша Мали, бити у обавези да пријаве број личне карте, као и јединствени матични број. А управо то би, према оцени бившег повереника и адвоката Родољуба Шабића, могло да створи проблем. Јер, како каже, остаје нејасно ко ће и на који начин обрађивати податке пријављених људи, што отвара могућност злоупотребе.

"Са вашим бројем личне карте и вашим јединственим матичним бројем неко злонамеран без проблема може добити пар нових телефонских бројева на мобилној телефонији и направити велике рачуне, да озбиљнијим злонамерним операцијама и не разговарамо, типа - отварање банковног рачуна, давање гаранције, узимање кредита, шта год, не бих сад да спекулишем о којим злоупотребама је могуће, али потпуно је непрепознатљиво каква је сврха овог приступа концепта и самим тим је ова идеја озбиљно компромитована", сматра адвокат Родољуб Шабић.

Да су злоупотребе могуће, мишљења је и актулени повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић. Указује и да остављање свих тражених података грађана није неопходно.

"Уколико буду тражени основни подаци, као што су име и презиме и евентуално број рачуна на који треба уплатити, мислим да је смањена могућност злоупотребе, наравно, уколико се буде тражило више података, а то неће бити у складу са минимизацијом података коју прописује као једно од начела закон о заштити података о личности, онда би могло доћи до злоупотребе. Грађани уколико заиста пуно сумњају у злоупотребу својих података, нико их не може натерати да дају те податке, али у том случају ће остати без 100 евра", каже повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић. 

Пут који је држава предложила за добијање 100 евра врло је проблематичан, оцењује економска новинарка Радојка Николић. Поручује и да могућим проблемима ту није крај.

"Врло је дискутабилно да ли ће новац доћи до свих грађана који желе да га добију, с обзиром на техничке могућности или услове на који начин ће се они пријављивати, колико ће то телефонских линија и како бити реализовано, тако да је читава та ситуација са поделом новца на тај начин, од идеје да то може да подстакне домаћу економију, па до дефакто новог задуживања и новог буџетског дефицита који на овај начин правимо врло дискутабилна", сматра економска новинарка Радојка Николић.

Пријава за добијање обећаног новца, према најави званичника, почиње 15. маја и трајаће до 5.јуна. За то време из Фискалног савета поручују да је помоћ државе од 100 евра највећа и неповратна грешка у репибличком буџету.

Прочитајте ОВДЕ  које ће цене у Србији вртоглаво расти.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА