Најновије

"ПАД ЦРНОГ ЈАСТРЕБА" УЖИВО: Српски војни медицинари у Африци не боје се ни ракета ни вируса

Слично ономе што је некада гледао у филму „Пад црног јастреба“ Денис Ђукић из Лознице гледа уживо последњих неколико месеци. Као цивилно лице на служби у војсци, овај анестетичар на Одељењу за анестезију и реанимацију Војномедицинске академије (ВМА) стигао је у Африку као део петочланог медицинског тима српске војске који у Сомалији опслужује болницу тренинг мисије Европске уније. У Сомалију је са колегама дошао крајем октобра прошле године и требало је већ да се врати у Србију, али се појавила корона која је погодила планету, а њега заробила на рогу Африке.

Војска Србије (Фoто: vs.rs)

Ђукић се налази у Могадишу, главном граду Сомалије, на обали Индијског океана, у кампу у коме се осим припадника наше налазе и припадници неколико европских армија и САД, а њихов основни задатак је регрутовање и обука Сомалијаца за регуларну војску те земље у којој готово да никада нема мира. У овој земљи, која је независна последњих шест деценија, терористичке групе нападају често, врбују становништво да им се прикључи, а Сомалија је позната и по пиратима који нападају бродове у територијалним водама ове државе.

Борбена приправност

– Њихова војска је у лошем стању и неопходно је њено оспособљавање како би била спремна да се бори са унутрашњим непријатељима. Пружамо им медицинску подршку при регрутацији, али и током обуке регрута, а свакодневно смо у снагама за брзо реаговање. Уколико конвој ЕУ излази из базе, неколико оклопних возила чека у борбеној приправности спремно за интервенцију и извлачење у случају напада, што се у Могадишу дешава. Повремено нас гађају ракетама. На сву срећу, углавном нису прецизни, али је опрез неопходан. Навикли смо овде на сирене, стављање опреме, одласке у заклон, бункер, просто је то на овом месту нормално – прича Лозничанин.

Лакше уз пријатеље

Овде је такође стигао Ковид-19. У почетку је било мало позитивних, пошто није било ни много тестирања, а здравствена заштита није на завидном нивоу, па је могуће свашта очекивати. Због тога су затворени аеродром и границе, па је камп практично одсечен од света, а колико дуго ће тако бити, тешко је сада предвидети.

– Није свеједно боравити негде где можеш у граду да се крећеш само у оклопном возилу, али шта је ту је. Човеку после неколико месеци почну да недостају и обичне ствари, а камоли породица и пријатељи. Добро је да постоји интернет, онлајн позиви, а имам доста пријатеља који ме подржавају и много ми значе разговори, да се чујемо и уједно прекратим време. Можда сада све нешто лакше подносимо јер видимо да је и у Србији због пандемије на снази другачији начин живота па бисмо и тамо били у изолацији и не бисмо могли излазити као некада. Наравно, сигурно нам је посебан мотив да све ово издржимо у Могадишу то што овде представљамо Србију, то нам даје снагу да истрајемо и на најбољи начин прикажемо нашу војску и народ – каже он.

Најлепша успомена

Лозничанин каже да све у животу има свој плус и минус па и боравак у Сомалији где стиче непроцењиво искуство, свестан да оно што тамо види, сазна и доживљава неко неће никада. Посебно је поносан што је на Дан Војске Србије имао част да у кампу на јарбол подигне српску заставу, чему су због пандемије присуствовали само чланови наше мисије.

– Тај осећај поноса док се на сомалијском поветарцу, хиљадама километара од отаџбине, вијори наша тробојка биће ми најлепша успомена – каже Денис.

Све под контролом

Ђукић објашњава да у кампу примењују мере Светске здравствене организације, а у контакту су са седиштем мисије у Бриселу, војним врхом наше војске и Центром за мировне операције. У таквој ситуацији је камп изолован, излазака и улазака нема, сваког јутра је обавезно мерење телесне температуре, а сваки иоле сумњив случај иде у петнаестодневну изолацију. Нису дозвољена окупљања, прописана је физичка дистанца, носе се маске, рукавице, заштитна одела и употребљавају дезинфекциона средства. Али овај војник из лозничког краја био је и раније у Африци па му припреме за ову мисију нису тешко пале.

Шта су руске “убице сателита” сазнајте ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА