Најновије

ТРАМП У ПРОБЛЕМУ! ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА! Цуре подаци о једном од највећих жаришта у САД о којем сви ћуте! (ФОТО)

Корона вирус хара америчким затворским системом и у неким затворима готово су сви затвореници заражени што оставља управе и раднике затвора, и саме позитивне на корона вирус, пред немогућом мисијом заштите здравља затворске популације.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

У затвору у Мариону у савезној држави Охајо највиша је стопа заразе у америчком затворском систему и корона вирусом заражено је више од 80 посто од укупно готово 2500 затвореника, а на вирус је позитивно и 175 запосленика.

Број умрлих од болести коју узрокује корона вирус у порасту је у затворима широм земље, а управе немају решење јер не могу да обезбеде социјално дистанцирање у пренатрпаним затворима, а суочени су и с недостатком медицинског особља и заштитне опреме, пише Хина, а преноси "Јутарњи лист".

У америчком затворском систему укупно је 2,3 милиона затвореника.

Прошле недеље умрла је 30-годишња Индијанка из Јужне Дакоте која је у савезном затвору од марта због оптужби за продају дроге. Та се трудница ускоро по доласку у затвор разболела и завршила је на респиратору. Порођена је царским резом, а преминула је неколико недеља касније.

Побуне због неодговарајућих услова и спорог одговора затворских управа на корона кризу избиле су у затворима у савезним државама Вашингтон и Канзас.

Због оболелих запосленика затвора управљање затворским епидемијама додатно је отежано.

У затвору Лансинг у Канзсу отказ је у четвртак након 15 година рада дао стражар Дејвид Картер казавши да је боље бити без плате него да ризикује своје здравље и здравље своје породице.

- Не желим да будем у вези с установом која је темпирана бомба - каже он.

Због шароликог управљања затворима - савезним, државним и локалним, а многи су и приватни, тестирање је спорадично, а још је ређе пријављивање тих резултата властима.

На основу јавно доступних података заражено је 13.436 затвореника и 5.312 радника широм земље.

Али, у већини затвора тестирање није ни спроведено, а пет савезних држава не располаже никаквим подацима.

Затвори су на осмом месту пописа најзараженијих локација у САД, према "Њујорк тајмсу". Прва два места пописа зазузимају старачки домови и крузери.

Затворе обележава и низак ниво хигијене, а велики број затвореника пати од других обољења.

Корона криза у затворима за државну је управу споредно питање у борби против епидемије, а затварање затвора искључено је као могућност.

Савезна затворска управа која обухвата 152.000 затвореника и 36.000 запослених пријавила је заразу у више од половине од 122 казнених установа којима управља.

Упркос томе спроведено је мање од 3.000 тестирања према којима је 1.842 затвореника и 343 запосленика позитивно, а умрло је 36 затвореника.

У четвртак су, на пример, преминуле три особе у казнионици отвореног типа покред Лос Анђелеса у којој је 60 одсто од око 1.000 затвореника позитивно на вирус.

Неке државе попут Охаја убрзале су тестирања, но други мало чине.

Један од показатеља размера епидемије у затворском систему је резултат тестирања спроведен у затвору Траусдејл Тарнер у Тенесију којим управља приватна фирма “CoreCivic”.

Свих 2.725 затвореника и особље тестирани су и на вирус је позитивно 1.299 затвореника и 50 радника и готово су сви асимптоматски.

Организације за људска права кажу како је мало учињено на томе да се подржи борба против епидемије пуштањем на слободу оних који су при крају одслужења казни или оних осуђених за ненасилна дела.

Од 10.000 затвореника у Канзасу само је шест пуштено од почетка епидемије.

Објављена инкриминишућа слика Била Клинтона из прошлости! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА