Најновије

ГОРИ АМЕРИКА: Блокирана Бела кућа, каменовано седиште Си-Ен-Ена... Експлозије одјекивале широм земље (ВИДЕО)

Талас протеста због убиства Џорџа Флојда у Минеаполису проширио се широм Сједињених Америчких Држава у ноћи између петка и суботе, праћен сукобима демонстраната и полиције у Њујорку, Вашингтону, Атланти, Денверу...

Шире се сукоби широм Америке (Фото: Јутјуб)

Бела кућа била је накратко блокирана пошто су је опколили демонстранти, који су узвикивали име убијеног Џорџа Флојда и упозоравали власти да "нема мира без правде", што је у великој мери постао слоган протеста који у Америци трају већ четири дана.



У неколико наврата, полиција и демонстранти били су на ивици озбиљнијих инцидената, посебно када су учесници протеста оптужили припаднике снага реда да су једном дечаку претили сузавцем.


Полиција је ухапсила неколико учесника протеста.

У Минеаполису, у којем је у последња три дана запаљено око 170 продавница и стамбених зграда, локалне власти увеле су полицијски час и на улице извеле припаднике Националне гарде, надајући се да ће ове мере, уз хапшење полицајца оптуженог за убиство Џорџа Флојда, утицати на смиривање страсти.

Полицајац Дерек Чаувин ће одговарати за убиство пошто је пуних осам минута држао колено на врату Џорџа Флојда, који је, како се види на снимку, покушавао да дође до даха говорећи да не може да дише.

Смрт тамнопутог бившег средњошколског кошаркаша поново је у први план избацила расне тензије у САД, па су се демонстрације, готово истог тренутка, прошириле на још неколико америчких градова.

У ноћи између петка и суботе најжешће је, како се чини, било у Атланти где је маса демонстраната запалила полицијско возило и каменицама засуле седиште телевизијске мреже Си-Ен-Ен.

Флаше су летеле и ка припадницима полиције, који су упозоравали демонстранте да се повуку или ће бити ухапшени. Ухапшене су најмање три особе, док је један полицајац повређен. Демонстранти су опљачкали неколико објеката, укључујући и ресторан у близини мреже Си-Ен-Ен.

Полиција је саопштила да ће дозволити да се демонстрације наставе упркос чињеници да су на полицајце бацана јаја, флаше и свакојаки други предмети.

Протести су одржани и на неколико локација у Њујорку, где је ноћ раније, током демонстрација који су прерасли у нереде, ухапшено 70 особа.


Протест одржан у петак почео је мирно, али је после извесног времена ситуација измакла контроли, након што је један од учесника протеста боксером ударио полицајца у лице. Изгредник је одмах приведен, а за сада нема информација о здравственом стању полицајца.

Још 11 учесника протеста ухапшено је у сукобима који су избили после овог инцидента, а полиција како се чини, није остала дужна демонстрантима, па је неколико особа пребијено пендрецима.

Полиција се сукобила са демонстрантима и у Бостону, где је ухапшено неколико особа, док су припадници полиције испаљивали сузавац на учеснике протеста.

Прочитајте ОВДЕ који је нови потез Доналда Трампа, а који је шокирао свет.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА