Најновије

ТРАМП ТРАЖИ ОД ПЕНТАГОНА ДА ВОЈСКА ИЗАЂЕ НА УЛИЦЕ: "Будите спремни да угушите демострације у Минеаполису" (ВИДЕО)

Због таласа масовних, често насилних протеста у више од 10 америчких градова због полицијског убиства Афроамериканца, Пентагон је предузео корак на који се ретко одлучује - да нареди стање приправности активним јединицама војне полиције у Минеаполису, известио је данас АП.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Председник САД Доналд Трам позвао је телефоном из Овалне канцеларије Беле куће америчког секретара за одбрану Марка Еспера и затражио да војска помогне у "гушењу демострација у Минеаполису".

"Уколико се председник одлучио на овакав потез, то заправо представља ескалацију ситуације и показује да националне и локалне безбедносне структуре нису дорасле изазову", оценио је Бред Мос, адвокат из Вашингтона, специјализован за питања националне безбедности.

Кауција од пола милиона долара за полицајца из Минеаполиса

Суд у Хенепину, држава Минесота, одредио је ухапшеном полицајцу, оптуженом за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда (46), кауцију од пола милиона долара.

На снимку који обишао свет, полицајац Дерек Шовен током привођења клечи Флојду на врату док га овај панично упозорава да не може да диже и након тога умире.

Према речима тужиоца округа Хенепин у Минесоти, Шовен је оптужен за убиство трећег степена.

Због овог тешког инцидента, који се догодио у понедељак, широм САД се одржавају жестоки протести, током који је било сукоба са полицијом.

Ванредно стање у Џорџији

Због насилних протеста у Атланти, гувернер америчке савезне државе Џорџије Брајан Кемп прогласио је рано јутрос ванредно стање и позвао Националну гарду да буде приправна, док се талас насилних протеста шири и по Западној обали САД.

Национална гарда је јуче мобилисана и стављена у стање приправности у Минеаполису, граду у којем је прошлог понедељка, током рутинске полицијске интервенције убијен Џорџ Флојд.

Јединице Националне гарде САД су у приправности у престоници САД Вашингтону због нереда око Беле куће, у Портланду су демонстранти напали полицијску станицу, а у престоници Вирџиније Ричмонду запаљено је возило интервентне полиције.

Талас насилних демонстрација се проширио и на Западну обалу, у Лос Анђелесу, Оукланду и Сан Хозеу.

Прочитајте ОВДЕ реакције из света због смрти Афроамериканца у САД.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА