Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) НОВИ СНИМАК КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО АМЕРИКУ! Три полицајаца клечала на њему иако су видели да не дише!

На новом снимку хапшења Џорџа Флојда, који је преминуо након што му је полицајац Дерек Шовин коленом притиснуо врат, види се како тројица клече на њему како би га задржали на тлу, иако се он није опирао хапшењу.

Снимак хапшења Џорџа Флојда (Фото: Јутјуб)

Нови снимак, настао на Дан сећања, пружа други угао у инцидент који је запалио Америку и открива део сукоба Афроамериканца Флојда са полицијом, пре него што су ствари даље ескалирале, пише “Дејли мејл”. На снимку се чује како Флојд говори да не може да дише.

- Молим вас, пустите ме да устанем – молио је он док су тројица коленима притискала његово тело.

– Боли ме стомак, боли ме врат. Молим вас. Не могу да дишем.

Потом се полицајац – како се верује Дерек Шовин који је у међувремену оптужен за убиство – обратио пролазнику који је снимао инцидент и рекао да морају да пређу на другу страну улице.

Џорџ Флојд преминуо је у понедељак увече, након што је полиција Минеаполиса покушала да га ухапси, при чему му је полицајац Шовин коленом притиснуо врат и држао га тако девет минута док је он молио да га пусте.

Прелиминарни резултати аутопсије окружних власти су показали да је Флојд (46) умро од комбинације срчаног обољења и “потенцијалне интоксинације организма” који су били појачани притиском од стране полиције.

У кривичној тужби поднетој против Шовина (44) медицински истражитељ области Хенепин је рекао да “ниједан физички доказ не подржава дијагнозу трауматског гушења или дављења”.

“Господин Флојд је имао претходно здравствено стање, укључујући коронарну артеријску болест и високи крвни притисак. Комбиновани ефекат на Флојда – хапшење полиције, његово претходно здравствено стање и потенцијални интоксиканти у његовом организму – вероватно су допринели његовој смрти”, наводи се.

Налази са званичне аутопсије објављени су у петак, након што је Дерек Шовин оптужен за убиство Флојда, док вишедневни протести дрмају Минеаполис и читаве Сједињене Америчке Државе, укључујући Вашингтон.

Држао му колено на врату девет минута

Шовин је отпуштен почетком недеље након што се појавио снимак на којем клечи на Флојдовом врату скоро девет минута. Флојд је умро након што су га четири полицајца ухапсила јер је наводно покушао да купи цигарете лажном новчаницом од 20 долара.

На снимку се види да је Флојд током деветоминутног притиска на врат скоро три минута био без свести. Умро је неколико минута касније, а Шовин је оптужен за убиство трећег степена и убиство без предумишљаја.

“Оптужени је држао своје колено на Флојдовом врату осам минута и 46 секунди. Од тога је Флојд био у несвести две минуте и 53 секунде”, наводи се у налогу за Шовиново хапшење, додајући да је полиција обучена и зна да је држање осумњиченог стегнутог за врат опасно.

У тужби против Шовина открива се још детаља који су довели до Флојдове смрти. Тако се наводи да је Флојд престао да се бори под притиском више од минут пре него што је престао да говори и дише. Након још два минута Шовин је коначно подигао своје колено с његовог врата, наводи “Дејли мејл”.

У једном тренутку, док је Флојд и даље причао и дисао, један од полицајаца је предложио да га преместе у другу позицију, али је Шовин одбио. Након што се Флојд онесвестио, један од полицајаца је проверио његов пулс и открио да га нема, али упркос томе ниједан од тројице која су клечала на њему – Шовин, Лејн и Куенг – нису се склонили са Флојда нити су му пружили медицинску помоћ.

Из ватрогасног одељења су раније известили да Флојд није имао пулс у амбулантним колима и да није реаговао. Смрт је констатована касније у болници.

Како су текли догађаји: “Укочио се, па и рекао да је клаустрофобичан”

“Њујорк тајмс” наводи да се у оптужници на седам страна – коју је написао Мајкл Фрескон, специјални агент Бироа за кривично хапшење Минесоте – описује како су полицајци дошли у контакт са Флојдом, након дојаве да неко покушава да обави куповину лажном новчаницом од 20 долара.

Флојду, који је у средњој школи био спортска звезда и радио као обезбеђење у ресторану у Минеаполису, пришла су два полицајца док је седео у свом аутомобилу недалеко од радње са још две особе. Полицајци су му наредили да изађе, али кад су почели да га померају ка патролном возилу он се “укочио, пао на тло и рекао полицајцима да је клаустрофобичан”, наводи се у саопштењу које су издали тужиоци.

Док су још два полицајца пристизала – укључујући Шовина – прва двојица су неколико пута покушала да га убаце на задње седиште патролних кола, док се Флојд “борио са полицајцима тако што је намерно пао на тло, говорећи да он не иде у ауто и одбијајући да стоји усправно”. Још док је стајао Флојд је почео да говори да не може да дише, наводи се у документу.

Око 20:19 сати Шовин је ставио своје колено на Флојдов врат, држећи га на тлу док су му остали полицајци држали ноге. Флојд је повремено пустио глас, говорећи како не може да дише и звао је своју мајку, наводи “Њујорк тајмс”.

- Добро причаш – рекли су полицајци док се Флојд померао по тлу.

У 20:24 сати Флојд се умирио. Минут касније један полицајац му је опипао пулс, није га било. Шовин ге је и даље држао коленом за врат на доле, све до 20.27.

У оптужници се наводи да је Шовин узроковао Флојдову смрт “извођењем чина изузетно опасног по друге и испољавајући поремећени ум, без обзира по људски живот”. Шовину такође прети и другостепена оптужница за убиство због “немара” који је довео до Флојдове смрти. Уколико буде осуђен прети му 35 година затвора – 25 година максималне казне за трећестепено убиство, према закону у Минесоти, и 10 година за другостепено убиство без предумишљаја.

Другу аутопсију обавиће чувени Бејден

Након што је у званичном извештају са аутопсије закључено да Џорџ није умро од дављења или гушења, Флојдова породица унајмила је свог патолога за одвојену аутопсију, пренео је “Дејли мејл”. Флојдова породица је данас објавила да су унајмили угледног форензичког патолога др Мајкла Бејдена да спроведе другу, независну аутопсију. Они тврде да је срчано стање као узрок смрти какав је наведен у званичном извештају – “илузија”.

- Породица не верује ничему што долази из полиције Минеаполиса. Како би и веровали? Већ смо видели истину – рекао је адвокат Бен Крамп.

- Флојд је имао астму, имао је срчано обољење, али су све те ствари ирелевантне јер су били живи, дисали, ходали, причали, били сасвим добро док нису наишли на полицију – додао је он.

Бејден ће у недељу отпутовати за Минеаполис и рекао је да ће следеће недеље поделити са медијима своја открића са аутопсије.

“Дејли мејл” подсећа да је др Бејден спровео одвојену аутопсију у случају Ерика Гарнера, чија је смрт 2014. такође снимљена. Њега је њујоршки полицајац Данијел Пантелео такође држао притиснутог за врат. Пантелео није кривично оптужен, али је отпуштен из полиције 2019.

Бејден је такође вршио аутопсију оптуженог педофила, милијардера Џефрија Епстајна и сведочио је на суђењу Орентала Ј. Симпсона за убиства. Он је потврдио да ће извршити аутопсију за породицу Флојд, која је позвала на доношење озбиљније тужбе против Шовина и хапшење остала три полицајца који су били са њим кад је Флојд умро – Александера Куенга, Томаса Лејна и Тоуа Таоа.

“Позивамо власти да преиспитају оптужбе против Шовина како би рефлектовале његову кривицу. Очекујемо ускоро да видимо хапшење и оптужнице против других полицајаца који нису учинили ништа да заштите живот Џорџа Флојда”, навела је породица у саопштењу.

Флојдова породица је затражила оптужницу за првостепено убиство, али професор кривичног права Универзитета Минесота Ричард Фрејз каже да би се за то морало доказати да је Шовин намеравао да убије Флојда.

Оптужен у једном, затворен у другом округу

Окружни тужилац области Минеаполис Мајк Фриман рекао је да је у току истрага везано за три полицајца која су хапсила Флојда са Шовином, који је тренутно у затвору области Ремзи а власти тек треба да објасне зашто је притворен у округу у којем није оптужен.

Медији преносе и даје Шовин први бели полицајац из Минесоте који се кривично гони због смрти црног цивила.

Шовин ће остати у притвору до првог јављања суду, чији датум још није одрђен, али је затражио да се консултује са адвокатом Томом Келијем, који није коментарисао случај.

“Њујорк тајмс” додаје да су оптужбе против Шовина сличне другом фаталном случају повезаном са полицајцем из Минеаполиса Мохамедом Нуром, који је осуђен 2017. за убиство ненаоружане Џастин Рушчјак. Професор Фрејз је рекао да случај против Шовина делује јачи него против Нура, који је оптужен за исту комбинацију злочина – трећестепено убиство и другостепено убиство без предумишљаја. Нур је осуђен за оба злочина.

Десет смрти које су покренуле немире против полиције у земљи! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА