Најновије

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Време је да се окренемо друштвеном помирењу и дијалогу

Изван свих наших разлика и подела, постоје вредности које могу бити темељ новог друштвеног договора, и зато позивам и актуелну власт да се заустави на путу којим је кренула и који нас води у све веће грађанске тензије и окрене се националном помирењу, поручио је лидер Двери Бошко Обрадовић у новом НИН-у.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да живимо у друштву које је подељено по свим основама и да клизимо у атмосферу даљих грађанских сукоба, што, како је оценио, озбиљно угрожава нашу националну и државну стабилност.

„Још увек нисмо превазишли ни размирице из времена Другог светског рата нити победили трауме из грађанског рата у бившој Југославији од 1990. до 1999. године. Делимо се и даље на партизане и четнике, староседеоце и дођоше, грађанско и национално, традиционално и модерно… Поделе које воде грађанским сукобима и сукоби који завршавају грађанским ратом нису будућност коју желимо своме народу и држави. У демократијама су разли-чита па и супротстављена мишљења нормална ствар, али не смеју бити по-вод за опасну мржњу деобе и сукобе унутар једног друштва“, навео је Обрадовић.

Он је указао да у Србији више нема простора за бављење политиком, и да су различите методе борбе којима се служио имале за циљ да укаже на „уставо-рушитељско безакоње власти које нас је вратило у претполитичко друштво“.

„Остајући веран политичком идентитету и програму Српског покрета Двери, али признајући своје грешке и непримерене поступке, пружам руку демократској јавности у циљу заједничког доласка до друштвеног помирења, дијалога и договора јер је опште друштвено стање неслободе, несигурности и неправде алармантно. Време је да се окренемо друштвеном помирењу и дијалогу. Постоје основне друштвене вредности које су изван свих наших разлика и подела и могу бити темељ новог друштвеног договора“, рекао је Бошко Обрадовић, наводећи поштовање Устава, владавину закона, независне државне институције, људска права, неселективан рад правосуђа и друге темељне демократске вредности као што су слобода медија и слобода избора.

Нови патриотизам би, сматра он, требало да буде уставноправни патриотизам.

„Онда ће сви поштени људи моћи да се пре-познају у будућој Србији која почива на кључним европским постулатима оличеним у крилатици „Слобода, сигурност и правда за све“, додао је Обрадовић.

Према његовим речима, Србији је потребна модерна конзервативна политичка парадигма која постоји свуда у Европи и свету, као и да је хришћанско-демократска унија Српски покрет Двери спреман да подели одговорност за деловање једне такве нове националне и демократске политичке опције. Обрадовић је позвао политичке неистомишљенике из редова грађанске опције на отворену комуникацију око базичних демократских вредности око којих сви можемо да се саберемо и чије спровођење ћемо сви и гарантовати.

„Ово може да успе једино као ствар нашег међусобног поштовања, разумевања и сарадње“, нагласио је он.

Такође је позвао и најстарије и најугледније неполитичке националне институције да се као модератори и саговорници укључе у овај насушни јавни пројекат друштвеног помирења, дијалога и договора. Њихова одговорност у том смислу, како каже Обрадовић, је огромна и није довољно само да констатују недемократско стање у Србији.

Он је позвао и јавне личности од несумњивог друштвеног угледа и моралног кредибилитета у Србији, региону и расејању да се укључе као друштвена свест, савест и савет у овај дијалог и договор, као и да га својом иницијативом убрзају.

А с друге стране позвао је и актуелну власт у Србији да се заустави на путу којим је кренула и који нас, како оцењује, води у све веће грађанске тензије.

„Власт треба да се окрене националном помирењу и друштвеном, политичком и медијском дијалогу Као искрени чин жеље за овим помирењем, дијалогом и договором, доживео бих одлагање недемократских, противуставних и здравствено ризичних избора заказаних за 21. јун, као и почетак разговора између власти и опозиције о превазилажењу актуелне уставно-политичке кризе. У супротном, такви избори биће и ова слика недемократског режима и правац даљег продубљења свеукупне кризе у нашем друштву“, поручио је лидер Двери.

Као стратешки и трајан излазак из ове кризе види управо дугорочно успостављени друштвени механизам дијалога и договора у свим, а посебно у кризним ситуацијама, о коме је говорио Владимир Костић, председник САНУ. У конкретном садашњем случају то би био разговор и договор о новом термину избора и стварању услова за слободне и поштене изборе, што би било потврђено посебним законом у Народној скупштини од стране свих политичких опција.

„Без обзира на одговор власти и других учесника на расписаним изборима, ову обавезу свакако треба да преузмемо на себе као опозиција која бојкотује наступајуће изборе на свим нивоима, и овај преко потребни друштвени механизам успоставимо унутар својих редова, како бисмо заслужили поверење грађана да ћемо на тај начин водити државу када дођемо на власт и како нам се нешто слично ономе што данас имамо у Србији никада више не би поновило“, навео је Обрадовић за НИН, додајући да је у име покрета Двери спреман да буде део тог пресудног друштвено-политичког преусмерења.

По Црној Гори приватне безбедоносне службе приводе црквена лица? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА