Најновије

"Ђукановић и Вучић дижу тензије пред изборе ради рејтинга"

Бивша лидерка Грађанског савеза Србије и антиратна активисткиња Весна Пешић изјавила је да треба зауставити националистичке свађе измешу Србије и Црне Горе, јер је због њих доста људи изгинуло.

Мило Ђукановић, Александар Вучић. (Фото: Јутјуб/Правда)

„Уместо да гледају како ћемо да живимо и цивилизацијски напредујемо, они и даље воле старе приче – ко ће коме ногу да подметне”, рекла је Пешићева за “Вијести”, коментаришући најновији талас тензија између власти Црне Горе и Србије.

Она је истакла да су председници две државе Мило Ђукановић и Александар Вучић добри пријатељи, имају заједничке посреднике и запосленике, имају заједничке послове, а дижу тензије ради рејтинга пред изборе на рачун добрих односа.

„То је стара балканска прича да што се више дереш и свађаш са комшијама, то чеш више гласова добити. Као нама прети Црна Гора, а Србија прети вама.

Тако је и са Хрватском и Србијом, мада се они у последње време извлаче из тих клацкалица, али су и ту далеко”, казала је Пешићева. Она сматра да Србија не би требало да се љути због забране уласка њених грађана у Црну Гору, али се нада да ће Црна Гора отворити границе сада када је Србија испунила тражени услов.

Не разуме, како наводи, зашто се Вучић толико наљутио и такву одлуку назвао политичком, с обзиром да је премијер Црне Горе Душко Марковић рекао да нису ни донете коначне одлуке. Кометаришући спор због усвајања Закона о слободи вероисповести, Пешићева је казала да се нада да ће он бити решен разговорима унутар Црне Горе. Говорећи о српском народу у Црној Гори, она је рекла да јој смета што стално долазе у Београд и жале се да су дискриминисани.

„Србија није матична држава Срба у Црној Гори, него је то Црна Гора.

Нису тамо Срби дошли из Србије, није то нека дијаспора из Србије, него су Срби у Црној Гори увек били чак и највећи Срби и нас у Србији су презирали како нисмо довољно јаки Срби“, казала је Пешићева.

Истакла је да је после распада Југославије сматрала да и Црна Гора треба да буде независна држава, јер је федерација две јединице, од којих је једна толико већа од друге, нефункционална и тешко се могла уредити да буде демократска држава.

„Због тога што се Србија сматра некаквом матицом свих Срба, што ја не признајем, јер сам грађански оријентисана, она се меша у све односе у Црној Гори, у Босни и Херцеговини, па у Хрватској. Има још људи који замишљају велику Србију у коју би се вратила и Црна Гора као цвет српског народа“, каже Пешић.

По Црној Гори приватне безбедоносне службе приводе црквена лица? Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА