Најновије

БОЈКОТ: Интелектуалци јединствени у апелу!

"Србија више није држава. Разарање њених институција достигло је размере које се могу изједначити са потпуним нестајањем правног и цивилизацијског поретка", наводи се у апелу за бојкот припадника академске заједнице, отвореном за потписивање грађанима Србије.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Већ осам година ми нисмо демократско друштво. Владавину Српске напредне странке и све изборне процесе прате гушења свих индивидуалних слобода и слободе медија, као и принуде и уцене грађана. У последње време, режим у обрачуну са свима који не пристају на понижење, са свима који представљају искру побуне, примењује огољено насиље и хапшења. Релевантне међународне организације, које се баве стањем људских права и слободом медија, јасно су детектовале ове трендове у Србији.” Навели су у апелу.

Тврде да је управљање пандемијом потпуно оголило механизме који нашу државу воде у тоталитаризам и владавину само једног човека - Александра Вучића. Противуставно проглашено ванредно стање, које представља и својеврсни државни удар, Александар Вучић је искористио за вођење функционерске кампање, за обрачун са слободномислећим људима, бунтовним грађанима, независним новинарима и представницима опозиције. У оваквој атмосфери страха и репресије не постоје минимални услови за одржавање слободних избора.

“Уз све ово сведочимо и тесној и застрашујућој спрези организованог криминала, нарко картела и врха ове власти.” Нагласили су.

Наводе да упркос оваквој атмосфери, отвореном деспотизму у владавини Александра Вучића и одсуству елементарних демократских услова, неке опозиционе странке и покрети размишљају да учествују у намештеној изборној утакмици у којој се унапред зна и победник и крајњи резултат. На тај начин, ови политички актери ће дати легитимитет недемократским изборима. Играње демократијом и изборним процесом јесте равно ругању вољи грађана и праву сваког човека на слободан избор. Мишљења смо да свака политичка организација која у томе учествује, свесно или несвесно постаје саучесник напредњачке власти и заточеник сопствених амбиција, а супротно интересима читавог друштва.

“Грађани Србије су, с пуним правом, проживљене карантинске мере доживели као грубо кршење својих Уставом зајамчених права, као гушење грађанских слобода и огољену тиранију. Све ово резултирало је оправданим бунтом који се исказује свакога дана у 20.05. Аутентичну грађанску побуну разумемо као још један вапај за демократијом и позив да се у лажним изборима не учествује.” Тврде у апелу.

Кажу и да су током ванредног стања, демократија и услови за праведан изборни процес додатно су погоршани, институције су потпуно угашене, а Србија је из фазе диктатуре преведена у стање огољене тираније. У тиранији нема услова за слободне изборе. Овај апел је отворен за потписивање за све грађане Србије", 

Потписници апела су Чедомир Чупић, професор универзитета у Београду, Горан Марковић, професор емеритус, Синиша Ковачевић писац и редитељ, академик Душан Теодоровић, Универзитет у Београду, Проф. др Љиљана Мијатовић, Универзитет у Крагујевцу, Драгољуб Бакић архитекта, Биљана Стојковић професор Универзитета у Београду, Слободан Првановић научни саветник, Саво Манојловиц, председник Удружења за заштиту уставности и законитости, Љубомир Јацић, професор Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу, Игор Гринзберг мастер дипл, инжењер.

Шта карта из 18. века тврди о Албанији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА