Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Бакљаде - нови случај Савамала и тест за омбудсмана?

Заштитнику грађана Србије је после „бакљада“ упућен апел за покретање поступка контроле рада МУП-а. Он каже да је то учинио. Да ли овај случај може имати епилог као Савамала и шта се може учинити да до тога не дође?

Зоран Пашалић (Фото: Медија центар)

Дванаест невладиних организација упутило је у понедељак (4. мај) Заштитнику грађана Србије Зорану Пашалићу апел да утврди зашто полиција није реаговала на позиве грађана када су групе људи у време полицијског часа упадале у зграде и са кровова палиле бакље, пуштале гласну музику и узвикивале увредљиве слогане.

У иницијативи коју су, између осталих поднели Београдски центар за људска права, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, ЈУКОМ и Хелсиншки одбор за људска права, затражено је и да се утврди коме је од учесника тих скупова, и зашто, МУП издао дозволе за кретање у време полицијског часа. Пашалић, међутим, каже да је то учинио неколико дана раније.

„Грађани су се 27. априла први пут појавили на улицама са бакљама и неким пиротехничким средствима. Ми смо 30. априла кренули у поступак и упутили смо допис МУП- у и затражили информације - да ли су грађани од 27. априла пријављивали МУП-у кршење забране кретања прописане уредом о мерама за време ванредног стања и кршења закона о јавном реду и миру због употребе пиротехничких средстава.

Ако јесу, потребно је да нас обавесте колико је таквих пријава МУП примио и да ли су одређене активности и мере МУП-а поводом тих пријава предузете. Ако се то догодило, потребно је да заштитнику грађана доставе тонске записе телефонских разговора у којима грађани пријављују наведена поступања и прекршаје, као и записнике полицијских службеника о поступању по наведеним пријавама. Рок им је 15. мај, дакле до тада би о овом питању морали да се изјасне“ рекао је Пашалић.

Како нико није знао?

На питање како 12 удружења грађана то није знало и зашто та информација није прослеђена медијима или објављена на сајту Заштитника грађана, Пашалић одговара да је изненађен што невладине организације то нису знале,  пошто је његова канцеларија у сталној комуникацији са неким од оних које су поднеле иницијативу, али ипак додаје да не постоји законска обавеза да омбудсман било кога обавештава о својим активностима.

„Обавештавамо само ако смо обавезни, а то је Скупштина Републике Србије и то периодичним извештајима. Има много активности које смо и раније предузумали, поготово за време ванредног стања, о којима апсолутно нисмо обавештавали ни јавност ни невладине организације“, навео је Зоран Пашалић.

Надзор, да се не би поновила Савамала

Веома је добро ако је тај поступак покренут још 30. априла, али он мора да покрије период до 3. маја, а не само до 30 априла“,  каже Владица Илић из Беградског  центра за људска права. „Ми смо истог дана када смо поднели ову иницијативу, из кабинета Заштитника грађана добили одговор да су они покренули поступак 30. априла. Одмах сам од омбудсмана тражио да нам достави копију акта о покретању поступка контроле“.

Илић, који је до 2017. године радио у Стручној служби Заштитника грађана и 2016. на случају Савамала, наглашава да Заштитник грађана тешко може да утврди овакву врсту „потенцијално неправилног рада МУП-а“ ако не изврши непосредан надзор.

„Ако не оде ненајављано у полицију и ако јавно не позове грађане да му кажу када су звали полицију, са ког броја, у које време, итд., и ако онда те исте снимке не затражи од полиције, овај поступак контроле ће, по мом мишљењу, бити прилично неуспешан или половичан.“

Он објашњава да чињенице у оваквом случају, као и у случају Савамале, Заштитник грађана „највероватније неће утврдити“, ако се МУП-у обрати само писаним путем.

„Да ли стварно у том случају очекујете да ће неко да каже - признајемо, нисмо се одазвали на позиве грађана? Можда бисмо то и могли да очекујемо у другим случајевима, али не и у овом, с обзиром да је и политички профилисан“.

Политички скупови

А „бакљаде“ су, по свему судећи, биле политички профилисане, јер су представљале одговор на акцију „Буком против диктатуре", и јер је у њима учестовао и посланик Српске напредне странке, Владимир Ђукановић. Портал Јужне вести објавио је снимак на којем се чује како учесници оваквих скупова у градовима на југу Србије скандирају против једног од опозиционих лидера, Драгана Ђиласа.

Тај портал скренуо је пажњу и да је градоначелник Лесковца, Горан Цветановић на свом Фејсбук профилу позвао грађане да кажу „гласно не тајкунским политичарима, онима који су се обогатили на рачун грађана, њиховим лажима и покушају да ударањем шерпи заглуше аплаузе за праве хероје“.

Ни на једном од тих окупљања широм Србије нико није приведен, па ни у недељу увече (3.5) када се у близини зграде у Београду у којој живе деца Драгана  Ђиласа, окупила група људи која је помоћу јаког озвучења десетак минута пуштала скандирање - „Ђиласе лопове“. Дан касније уследио је скуп подршке Драгану Ђиласу, када се окупило стотинак људи, али је тада полиција реаговала - па су пре и после скупа приведене четири особе.

Новинарка Гордана Суша рекла је за Н1 да је запрепашћена јер је Александар Вучић изјавио да догађај од недеље увече нема везе са његовом странком, а релативизацију опасности од “варница које могу да изазову пожар”, назвала је - банализацијом зла.

Прилика да се покаже независност

Недавно је навршено четири године од случаја Савамала, а једина особа која је кажњена је полицајац Горан Стаменковић, до чијег су снимка, у ноћи рушења тог дела Београда, дошли управо они који су тада радили у канцеларији Заштитника грађана.

 „Зато је необично да омбудсман, знајући све то, искључиво дописом тражиод МУП-а да му се доставе снимци, иако на располагању има изузетно велика овлашћења помоћу којих може да утврди шта се заиста дешавало: да обави непосредни надзор над радом МУП-а, да тражи сву документацију без обзира на степен тајности, да разговара са свим службеницима МУП-а,итд. Мислим да је овај предмет добра прилика за новог Заштитника грађана и његове нове заменике да докажу своју независност и непоколебљивост у заштити грађана од самовоље власти“, оценио је Владица Илић из Београдског центра за људска права.

Прочитајте ОВДЕ    какав је то тајни састанак одржан.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА