Најновије

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ ПОНОВО ШОКИРАО СРБИЈУ: "Сада је време да сви изађу напоље и заразе се" (ВИДЕО)

Пулмолог, др Бранимир Несторовић рекао је данас да је сада време да сви изађемо напоље инфицирамо се корона вирусом, јер ћемо на тај начин успети да стекнемо инунитет и спречимо његову поновну појаву, а шансе да до тежих кличичких слика дође готово су немогуће. Да се чувају до почетка, евентуално до средине јуна, саветује само старије од 65 година.

Пулмолог, др Бранимир Несторовић (Фото: Јутјуб)

Он je додао да је од почетка епидемије био најоптимистичнији члан Кризног штаба, те да би ситуација у Србији била значајно боља да се није десио инцидент са Герентолошким центром у Нишу, где је умрла готово петина од укупног броја жртава овог вируса у нашој земљи.

- Ово није више онај вирус од пре два месеца, већ две недеље немамо тешке пацијенте. Проласком кроз велики број људи он је ослабио. Ми на сваког оболелог имамо 50 оних који су били инфицирани а нису имали никакве симптоме. Не верујем да ће доћи до другог таласа - рекао је др Несторовић.

Рекао је да се он и на Кризном штабу залагао за повратак деце у школске клупе, те да ће 15. јуна вирус корона нестати из Србије.

- Ја сам био присталица да дође до отварања школа, деца би требало да изађу и да се инфицирају, за сада, до 1. јуна, евентулано до 15. морају да се пазе само старији од 65 година - додаје.

На питање да ли је сада, ипак, још увек рано за опуштање, каже, мишљења је да се вирус више неће појављивати у Србији .

"Од 15. ћемо се поново љубити три пута"

- Затварање на почетку је била одлична ствар и дало је резултате. Све земље које су тако урадиле добро су прошле. Шведска, која је поступила на потпуно другачији начин сада има пет хиљада мртвих. То није успех и показало се да су погрешили у проценама - објашњава др Несторовић.

Процена је да ћемо од 1. јуна моћи поново у биоскопе и позоришта, а 15. ћемо се "поново љубити три пута".

"Два метра размака измишљотина, рукавице бесмислене"

- Сада улазимо у фазу која је иста као у децембру са грипом, прави тренутак за попуштање мера. Треба водити рачуна да се, још неко време, не налазимо у блиском контакту ни са ким више од 15 минута. Два метра распојања је измишљотина, рукавице су такође бесмислене, постале су устаљене, а у препорукама их нигде нема. Још неких 15-ак дана требало би да носимо маске. Важно је само редовно и темељно прати руке - каже др Несторовић.

"У Србији ће умрети још 20, 30 заражених"

Наводи да тестирање на антитела које ће бити вршено не може да пружи савим реалну слику јер се антитела развијају три недеље након што оболели буде излечен. Процењује да ће до краја епидемије од последица вируса преминути још 20, 30 људи.

- Тренутно имамо 50 пацијената на респиратору, половина од њих ће умрети и то је то. Неће бити више смрти у Стрбији од последица короне - додаје.

У Србији и кинески и италијански сој вируса

По ономе што се до сада показало и према резултатима истраживања која су до овог тренутка вршена вероватно је у Србији било присутно два облика вируса.

- Покушаћемо да одредимо који је вирус био присутан код нас. Онај из Кине, који има блажи облик, онај у Италији припада соју који изазива тежи облик. У Србији су вероватно била присутна оба соја. Има много секвенци вируса ХИВ и то му даје толику инфективност, а како се умножава секвенце му сметају и он слаби. Наставиће сигурно у неком облику да живи, али ће бити далеко слабији - објашњава.

"Вирус 'побегао' из неке лабораторије"

За вирус је сада, каже, на основу истраживања стучњака широм света, јасно да није потекао са пијаце у Вухану, већ се процењује да је "побегао" из неке од лабораторија.

- Прича о слепом мишу се више не помиње, пијаца у Вухану није извориште вируса корона. Одакле је тачно дошао сумњам да ћемо сазнати, јер су Кинези забранили међународна истраживања на њиховој територији - каже.

Србија је, за разлику од неких земаља јавности представљала тачне бројеве оболелих, преминулих, као и пацијената са тешком клиничком сликом.

- Неке земље су лагале, нарочито оне које зависе од туристичих сезона, па ће људи на море где има мање опасности од короне. Такође, процене су да је и у САД-у повећаван број оболелих како би приватне клинике зарађивале огромне своте новца. Сада је убедљиво најгора ситуација у Великој Британији и то ће надаље бити највеће зариште - закључује он,

Прочитајте ОВДЕ каква је сарадња руске и српске војске.

Извор: ТВ Прва/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА