Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ ЈОШ ЈЕДНОМ ДОКАЗАЛА КОЛИКО ЗНАЧИ СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: Инжењерија обновљена у складу са највишим стандардима (ФОТО)

Први пут након више деценија, можемо да кажемо да је инжењерија Војске Србије апсолутно обновљена и да је у складу са највише могућим стандардима, поручио је министар одбране Александар Вулин, након данашњег обиласка Војног комплекса "Међа", у оквиру којег припадници 310. инжeњеријског батаљона Треће бригаде копнене војске изводе инжeњерске радове на уређењу стазе за тенковски биатлон, са циљем што боље припреме екипа Војске Србије за такмичење у Руској Федерацији.

Инжењерија Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

Инжењерија је нешто што показује своју вредност онда када је најтеже. У поплавама, када су елементарне непогоде, када падне снег и кад треба пробити пут и доћи до завејаних села, онда је ту инжeњерија. Први пут, након више деценија, можемо да кажемо да је наша инжeњерија апсолутно обновљена и да је у складу са највише могућим стандардима. Захваљујући великим донацијама из Народне Републике Кине, из Сједињених Америчких Држава, али и великим улагањима од стране Министарства одбране, 310. батаљон има све нове машине, нове камионе, потпуно нову опрему. Можемо да кажемо да смо и ову јединицу и инжeњерију довели тамо где и треба да буде, да људи користе нову технику, нове машине, да буду сигурни и заштићени - рекао је министар Вулин.

Инжењерија Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

Стаза је дуга 4,6 километара и на себи има 10 препрека. Радове изводе припадници инжењеријске чете опште намене, а инжењерске машине и моторна возила која се ангажују на изради Тактичке стазе са препрекама су нове производње, набављене у периоду од 2016. закључно са 2020. годином - истакао је потпуковник Бућковић.

На полигону "Међа" може се видети и заштитни бедем ка селу Међа, дужине 570 метара, висине 8 метара и ширине 22 до 24 метара у основи, а при врху 6 метара. Захваљујући том бедему, објашњава потпуковник Бућковић, на полигону су се стекли услови за извођење гађања уметнутим цевима артиљеријских, оклопних и механизованих јединица.

Данашњем обиласку инжињеријских радова у оквиру Војног коплекса "Међа" присуствовали су начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика, командант Трећег центра за обуку Команде за обуку пуковник Синиша Николић, начелник штаба Друге бригаде копнене војске пуковник Саво Вучковић и начелник штаба Треће бригаде копнене војске пуковник Слађан Цветковић.

Према речима команданта 310. инжeњеријског батаљона потпуковника Борка Бућковића, Тактичка стаза са препрекама осмишљена је и прилагођена моделу полигона према нацрту добијеном од стране Оружаних снага Руске Федерације, тако да се тенковске посаде Копнене војске у што реалнијим условима могу припремати за светско првенство у тенковском биатлону.

За време ванредног стања боловања у Трећој бригади испод три процента

Инжењерија Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

Осврнувши се на ангажовање припадника Треће бригаде копнене војске током ванредног стања, данас на полигону "Међа", министар одбране Александар Вулин је рекао да можемо бити поносни на такву војску и војнике, када нико није рекао да не жели, не може и да неће, већ су сви дали све од себе да својој земљи и свом народу помогну баш када је најтеже.

За време ванредног стања и 310. инжeњеријски батаљон и Трећа бригада копнене војске показали су да су високо мотивисани, да су организовани и оно што мене као министра одбране чини посебно поносним и срећним је то што је ниво одласка на боловање био испод три процента, а од тога 90 процената су трудничка и породиљска одсуства - истакао је министар одбране.

Војска Србије почиње са дезангажовањем

Инжењерија Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

У складу са одлуком Народне скупштине Републике Србије о укидању ванредног стања, Војска Србије ће припремити одговарајуће планове о свом дезангажовању и у складу са наређењима врховног команданта почети да се враћа у своје редовне активности. Војска Србије је испунила наређење врха државе, испунила наређење свог врховног команданта, дала све од себе да ово тешко време и ванредно стање прође са најмање последица по здравље и сигурност свих грађана наше земље - изјавио је министар одбране Александар Вулин након обиласка инжињеријских радова на Војном комплексу “Међа”.

Према његовим речима, Војска Србије је сада, у складу са одлуком врховног команданта Александра Вучића и Народне скупштине, спремна да почне са дезангажовањем и преузимањем својих редовних активности.

- Војска Србије је још једном доказала колико значи својој земљи – закључио је министар Вулин.

Инжењерија Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

ЕУ прогласила Николу Теслу Хрватом! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА