Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ: Руси их са савезницима поразили у једној земљи, а сада снаге пребацују у другу! (ВИДЕО)

Сједињене Државе не подржавају офанзиву либијског маршала Халифе Хафтара против Триполија и верују да Русија сарађује са сиријским председником Башаром ал-Асадом на пребацивању бораца и опреме у Либију, саопштили су у четвртак високи амерички званичници.

ЛНА у Либији (Фото: Јутјуб)

„Сједињене Државе не подржавају војну акцију ЛНА против Триполија. ... Напад на главни град скрец́е ресурсе са онога што је за нас приоритет, а то је контратероризам, ”рекао је Хенри Вустер, заменик помоц́ника секретара Бироа за блискоисточне послове Стејт департмента, на конференцијском позиву, позивајуц́и се на хафтарову Либијску националну армију.

Хафтар је пре годину дана покренуо рат како би заузео главни град Триполи и друге делове северозападне Либије. Од 2014. године Либија је подељена на подручја која контролира међународно призната влада Националног споразума у ​​Триполију и северозападу, и територију коју су у Бенгазију држале источне Хафтарове снаге.

Хафтара подржавају Уједињени Арапски Емирати, Египат и Русија, док владу подржава Турска. Америчко вец́е безбедности је 2011. године наметнуло ембарго на оружје Либији услед устанка који је свргнуо дугогодишњег владара Муамера Гадафија.

Либија је неуредно ратиште са великим ангажманом страних бораца. Сједињене Државе и Уједињене нације упозориле су на продубљивање трага руских плаћеника, док су Турска и Уједињени Арапски Емирати такође поставили беспилотне летелице, кажу дипломате.

Џим Џефри, амерички специјални изасланик за Сирију, обрац́ајуц́и се новинарима под истим позивом, рекао је да би борбено поље могло бити још сложеније. "То знамо, сигурно да Руси сарађују с Асадом на пребацивању бораца милиције, можда трец́е земље, евентуално сиријских, у Либију, као и опрему."

Руски приватни војни уговарач Вагнер Гроуп има до 1200 људи распоређених у Либији, и ради за Хафтарове снаге, изјавио је у среду поверљиви извештај Уједињених нација, који је пренео Ројтерс. Председник Доналд Трамп је прошле године, у првим седмицама офанзиве, назвао Хафтара, потезом који су неке дипломате схватиле као знак да Вашингтон може да подржи бившег Гадафијевог официра. Од тада Сједињене Државе позивају све стране да деескалирају, позив који је остао без одзива.

Упитан да ли би Хафтарови страни савезнице могле да га наговоре да оконча офанзиву с обзиром на недавне неуспехе на терену, Вустер је рекао: "Не мислим да у скорој будуц́ности, барем у догледној будуц́ности, постоји вероватна могуц́ност да ц́е се то десити".

„Све док постоји циљ који моги да остваре преко Хафтар као инструмент, не видимо разлог да одустану“, рекао је Вустер.

Амерички званичници такође су изразили забринутост због веза између Хафтара и Асада.

"Овде је веома забрињавајуц́и други елемент, а то је ... Хафтарово успостављање такозваних дипломатских односа са Ассдовим режимом, што је у великој мери део питања сиријских плац́еника, бар на његовој страни једначина ", рекао је Вустер.

Хафтар је у марту отворио амбасаду у Сирији и позвао Дамаск да се уједини у њиховој заједничкој борби против милитантних група које подржавају Турска. Турска је дуго позивала на одлазак Асада и подржавала сиријске побуњенике против Асадових снага.

Изгледа да је Асад поново добиоарапску подршку. Уједињени Арапски Емирати отворили су своју амбасаду у Дамаску у децембру 2018. године и успоставили ближе везе након што су једном подржали побуњенике који се боре против Асада.

Стиже најмоћније наоружање за руску војску! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА