Најновије

УПРКОС ОШТРИМ УПОЗОРЕЊИМА НАТО ПАКТА, ТУРСКА ПОКАЗАЛА ЗУБЕ: Активиран је С 400! Запад обећава последице!

Турска је активирала свој систем за противваздушну одбрану С-400, упркос приговорима колега НАТО-а, изјавио је у петак шеф турске одбрамбене индустрије Исмаил Демир, а преноси новинска агенција ТАСС.

С 400 (Фото: РИА)

 

"Процес размештања С-400 се наставља и одређени системи су пуштени у рад", пренео је ТАСС, цитирајући лист Милијет.

 

Русија неће имати „жељени приступ“ системима С-400 распоређеним у Турској, рекао је Демир. „Иако споразум о испоруци укључује одредбе о обуци (турског особља), техничком одржавању и техничкој подршци, руско особље неће моћи да добије жељени приступ батеријама С-400“, рекао је шеф турске одбрамбене индустрије.

 

Прије недавне активације, Турска је добила строго упозорење од својих савезника из НАТО-а о кориштењу овог система противваздушне одбране руске производње. Америка је отишла толико далеко да је претила да ће Турској ускратит програм Ф-35 због куповине овог система за ваздушну одбрану руске производње.

Гласноговорник америчког Министарства спољашњих послова Морган Ортагус рекао је 21. априла да је Вашингтон "дубоко забринут" извештајима да Турска наставља напоре да оперативни противавионски ракетни системи С-400 делују.

 

Русија је у септембру 2017. објавила да је са Турском потписала уговор у износу од 2,5 милијарди долара о испоруци противваздушних ракетних система С-400 у Анкару. Према уговору, Анкара ће добити региментални систем ракетних система С-400 (два батаљона).

Договор такође предвиђа делимични пренос производне технологије на турску страну. Турска је прва држава чланица НАТО-а која је купила такве ракетне системе противваздушне одбране од Русије.

Испоруке лансера С-400 у Турску почеле су 12. јула 2019. године.

Стиже најмоћније наоружање за руску војску! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА