Најновије

У СРБИЈИ ОД ДАНАС НОВА РЕЛАКСАЦИЈА МЕРА: Ово је списак нових попуштања уз правила која се морају поштовати

Од данас, 1. јуна, биће дозвољено окупљање на отвореном до 1.000 људи, у оквиру додатног попуштања мера донетих у циљу сузбијања Ковида 19 у Србији.

Илустрација (Фото: mod.gov.rs)

Публика се враћа на стадионе, на отвореном до 1.000 људи! 

У среду, на седници кризног штаба одлучено је да се од данас дозовли окупљање до 1.000 људи на отвореном простору. Публика ће моћи да се врати на стадионе, али ће растојање између гледалаца морати да буде 1 метар.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Она је навела да, када је реч о спортским догађајима и публици, није бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски догађаји.

- Препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Одлука да у затвореном простору максималан број дозвољених људи у просторији буде 100 остаје на снази.

- Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Екскурзије и настава у школи

Такође, школе од данас, 1. јуна, до 31. августа, могу да реализују ђачке екскурзије и наставу у природи.

- Екскурзије ученика завршних разреда средње школе не могу бити организоване у иностранству, већ екскурзија мора бити на територији Србије. Током екскурзије је неопходно поштовање мера безбедности и заштите, у складу са препорукама надлежних органа и институција које су на снази у време реализације - наводи се у допису Министарства просвете директорима основних и средњих школа.

Такође, школе у Србији могу да организују матурско вече за матуранте основних и средњих школа - и то за свршене основце у школи или у установама културе и спорта, а за "велике" матуранте могуће је организовати и у ресторанима или хотелима, уколико постоји сагласност родитеља за то.

Тестирање на антитела

Након најаве да се планира увођење брзих тестова на коронавирус, односно на антитела, спекулисало се како о њиховој намени, тако и о њиховој цени. Кризни штаб је у среду донео коначну одлуку, те се сада зна да ће она износити 1.200 динара, а сви грађани ће моћи да се тестирају од 1. јуна. Осим тога, оно што све занима јесте и који су могући резултати овог теста, односно шта се њима доказује.

Постоје три могућа исхода. Први сценарио је да се добије негативан налаз што би значило да особа нема корона вирус, нити га је икада имала. Други исход је случај када тест покаже да особа има повишене ИгМ, што би значило да тестирани тренутно има корону или је недавно имао. Трећи могући резултат би показао да је повишен ИгГ, а то би значило да је особа некада прележала корону.

Отварање граница

Босна и Херцеговина донела је одлуку да отвори граничне прелазе за држављане Србије. Одлука о уласку странаца односи се само на грађани Србије, Црне Горе и Хрватске док остали страни држављани само по одређеним условима могу да уђу у БиХ како је то дефинисано протекле седмице.

То ће учинити и Бугарска за грађане Србије и Северне Македоније.


"Трамп више није председник Америке". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА