Најновије

ИМПЕРИЈА ЂУКАНОВИЋ: Милов син јединац наслеђује царство

Блажо (32) је једини син црногорског вечитог владара Мила Ђукановића, од кога је наследио љубав према моћи и склоност ка склапању уносних послова, често веома сумњивих, који су му донели енормно богатство.

Ђукановићи (Фото: Јутјуб)

Наиме, црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) донео је одлуку да извођење радова за постројење трафо-станице Кличево у близини Никшића, додели подгоричкој фирми ББ Солар, чији је сувласник Блажо Ђукановић, син црногорског председника Мила Ђукановића.

Посао вредан скоро 1,5 милиона евра добила је ова фирма као највећи понуђач, што је само последњи случај уносних послова који су везани за име Ђукановића млађег.

Богати и моћни син јединац

Ко је контроверзни Блажо Ђукановић, син црногорског председника и како је уопште дошао до свог енормног богатства?

Први велики посао у коме се помиње Блажово име подразумева власништво два пословна простора укупне површине од око 450 квадратних метара у Вектри, популарном подгоричком пословном комплексу.

Према званичним подацима објављеним у црногорским медијима, Блажо је ову имовину добио на поклон 2006. од стрица Аца Ђукановића када је имао само 18 година. Како су својевремено писале подгоричке “Вијести”, од издавања те две просторије месечно зарађује 2.340 евра.

Тек 2013. он постаје суоснивач компаније “ББ Солар” са пословним партнером Иваном Бурзановићем. Према наводима Централног регистра Привредног суда, оснивачки капитал ове фирме износио је свега један евро, што значи да су и Ђукановић и Бурзановић у њу уложили свега по педесет центи.

Како је у анализи о пословању “ББ Солар” писао црногорски лист “Монитор”, тих пола евра претвориле су младог Ђукановића у водећег бизнисмена у области соларне и хидроенергије у Црној Гори за свега неколико година.

Након тога је Блажо Ђукановић постао и власник фирме “ББ Хидро”, па се тако упустио у свет пословања са мини хидроелектранама. Због послова око изградње ових станица, Ђукановић јуниор се чак замерио и мештанима села код Колашина, након што им је забрањен пролаз преко земљишта које је купио за градњу хидроелектране.

Јаке породичне везе

Чињеница је да би Блажо тешко могао да оствари тако вртоглаво брз успех да му није важних породичних веза са политичким врхом Црне Горе. Како је анализирао “Монитор”, син јединац је “црногорски сан” остварио уз малу помоћ стрица банкара и тате премијера и председника, јер му је први додељивао кредите, а други концесије и субвенције.

Послови са оцем и првим човеком Црне Горе се ту, међутим, не завршавају.

Блажо Ђукановић је јуна 2018. од оца преузео власништво и руковођење фирмом “Капитал инвест”, након што је Мило поново изабран за шефа државе. Истог дана уписао се у Централни регистар привредних субјекат као суоснивач у фирми “Кодио” са 40 одсто акцијског капитала.

Дугови и коцкање

Посао му толико добро иде да је и сам његов отац једном рекао како је Блажо далеко богатији од њега, писале су једном приликом подгоричке “Вијести”. Блажо је својим богатством наводно подмирио и Милове дугове “Атлас банци” чији власник бизнисмен Душко Кнежевић, који је некада био пријатељ Ђукановића, а сада су у великом сукобу.

Блажо је, како се тада наводило у медијима, оцу на поклон дао 17.000 евра. Овај поклон од сина је разбеснео Црногорце, који су недељама протестовали на улицама против владе. Мило Ђукановић је прекршио закон, јер није пријавио тај поклон, али га Агенција за спречавање корупције није казнила због кршења Закона о спречавању корупције.

Међутим, и сам Блажо је у дуговима. Јавности је познато да је код Хипотекарне банке узео кредит од милион и по евра. Како су тада известиле “Вијести”, он је као гаранцију, осим своја два пословна простора у згради Вектра у Подгорици, заложио и луксузни дуплекс од 199 квадрата и гаражу у згради на Жабљаку, које је наводно купио приходима од издавања ових пословних простора.

Мање јавне су неке друге склоности Миловог наслединка, а њих је својевремено обзнанио Душко Кнежевић. Уз низ оптужби за корупцију и злоупотребу против Мила Ђукановића, он се осврнуо и на његовог сина, за кога је рекао да неретко скокне до Лас Вегаса и ноћи проводи у коцкарници.

“Важно је да је Блажо у Лас Вегасу да мало заврти рулет”, написао је Кнежевић једном коментар на Инстаграму.

Воли српске певачице

Као што су медији често Мила Ђукановића повезивали са припадницама српске естраде, као што је певачица Јасна Миленковић Јами, по коју је слао хеликоптер за Београд да дође у Подгорицу и пева му на увце, тако и његов син је показивоа интересовање према српским певачицама.

Свој приватни живот увек је чувао далеко од блица фотографа, а нема ни јавне профиле на друштвеним мрежама. Пре четири године је снимљен у друштву певачица Милице Павловић и Раде Сарић. Сарићева је тада објавила снимак на Инстаграму где се види како Блажо ђуска са Милицом.

Дуго година је био познат као љубитељ црногорских ноћних клубова, али се у септембру прошле године оженио са Миленом Поповић, девојком из Србије. Свадба организована на Светом Стефану имала је више од 400 званица, а славило се наредног дана до осам сати ујутру. Према незваничним информацијама до којих су дошли новинари, на свадби су певали српски певачи Ацо Пејовић, Александра Пријовић и Милица Павловић, док је из БиХ као специјални гост био Хари Мата Хари.

Прочитајте ОВДЕ  каква је то нова драма у Црној Гори.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА