Најновије

АМЕРИЧКА ШАМАРЧИНА МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: Огласио се Стејт департмент поводом прогона СПЦ!

У делу извештаја Стејт департмента о верским слободама у свету који се односи на Црну Гору, наводи се да Устав гарантује слободу вероисповести, као и право на промену религије.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

У Уставу се прецизира да не постоји државна религија и гарантује једнакост и слобода свих верских заједница. Верска дискриминација и говор мржње забрањени су законом.

Међутим, наводи се и да вјрске групе, а нарочито Српска православна црква (СПЦ), и даље тврде да закони, који регулишу њихов правни статус, нису адекватни.

Посебну пажњу извештај посвећује Закону о слободи вероисповијести и правном статусу верских заједница, који је парламент усвојио 27. децембра, а председник Мило Ђукановић потписао дан касније.

"Српска православна црква снажно критикује закон, који предвиђа да верска имовина над којом не постоји јасно власништво и која потпада под 'културно наслеђе' државе пре 1918. године може да постане државна имовина", наводи се у извештају, али и додаје да је влада више пута навела да нема намеру да конфискује имовину СПЦ већ да намерава да реши вековна питања о верском и државном идентитету земље прије губитка независности 1918. године.

Аутори извештаја наводе да су стотине хиљада верника СПЦ протестовале широм земље, углавном мирно и готово свакодневно од како је закон усвојен. На неким протестима било је изолованих инцидената насиља против полиције, уз подстрекавање на насиље на интернету.

Полиција је понекад спречавала припаднике Црногорске православне цркве (ЦПЦ) и СПЦ да симултано спроводе верске активности на православним локацијама, наводећи као разлог страховања због потенцијалних сукоба, додаје се у извештају.

У извештају се подсећа да је премијер Душко Марковић коментарисао дуготрајну контроверзу око цркве СПЦ на Румији, поручујући митрополиту Амфилохију Радовићу да ли заиста мисли да држава нема моћ да заустави и сруши нелегалне интервенције и да би то могли да ураде за један дан.

Он је додао да влада не жели да то уради, већ жели постизање споразума путем дијалога.

С друге стране, СПЦ је и даље тврдила да Министарство унутрашњих послова одбија да изда визе њеним свештеницима. Влада и даље спроводи политику о томе да нема реституције верске имовине коју је конфисковала комунистичка влада Југославије.

У извештају се истиче да СПЦ и ЦПЦ и даље оспоравају власништво над православним објектима у земљи, да већину држи СПЦ, а ЦПЦ тврди да су права на власништво неправдено пренета.

Верници се окупили да бране крстионицу на Превлаци, полиција на сваком ћошку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА