Најновије

АЛИЈАНСА НА НОГАМА! ОНИ ДОЛАЗЕ! Шеф НАТО-а издао драматично упозорење западном свету

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Запад "не може занемарити" ни војни ни економски успон Кине и признао да се свет "суочава са променом глобалне равнотеже снага".

НАТО војска (Фото: nato.int)

У разговору за Би-Би-Си Радио у среду, Столтенберг је рекао да се Пекинг приближава Западу на више начина: кроз сајбер-простор, телекомуникације, критичну инфраструктуру и истраживање Арктика.

- Не можемо занемарити последице успона Кине. Кина ће ускоро имати највећу економију на свету. Они већ имају други највећи буџет за одбрану - упозорио је.

Шеф западне војне алијансе такође је рекао да је важно да Британија преиспита улогу кинеског технолошког гиганта Хуавеј у својој мрежи 5Г како би гарантовала његову сигурност. Казао је да верује да ће влада Велике Британије дизајнирати своју 5Г мрежу на начин који ће осигурати да оне остану заштићене и "сигурне".

Британски премијер Борис Џонсон оштро је критикован због одлуке да се дозволи Хуавеју да помогне изградњу британске мреже 5Г.

Упитана за коментаре Столтенберга, портпарол кинеског министарства иностраних послова Хуа Чунинг рекла је да Кина не представља претњу ни за једну земљу и да се нада да НАТО може да види њен развој "рационално", пренео је Ројтерс.

Столтенберг је приметио да Пекинг улаже "много" у модерне војне капацитете и додао је 80 бродова у своју морнарицу у последњих пет година, што је једнако укупном броју бродова који припадају британској Краљевској морнарици.

- Кина постаје све важнија и већа војна сила и то морамо решити - рекао је, додајући да НАТО мора осигурати да остане "јака сила у будућности", јер се суочава са "променом глобалне равнотеже снага."

Америка у страху, Лукашенко их посебно плаши, донета је одлука! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА