Најновије

АНАЛИТИЧАРИ ОТКРИВАЈУ: СНС и Вучић намерно праве спорне изборне спотове?!

Српска напредна странка од почетка кампање избацила је најмање четири спорна предизборна спота, у којима се појављују деца или злоупотребљавају јавни ресурси. Мало је вероватно да функционери СНС-а, који имају деценијски стаж на српској политичкој сцени, не знају правила изборне кампање, па се поставља питање зашто праве спотове који би могли да се нађу под лупом надлежних органа и којима прети забрана.

Александар Вучић, СНС (Фото: Јутјуб)

После укидања ванредног стања у Србији је настављена предизборна кампања, а напредњаци су избацили спот у којем се Вучић појављује са шестогодишњом девојчицом и обећава јој да ће јој вратити тату из Немачке. Тај спот РЕМ је забранио због злоупотребе деце у политичке сврхе, а једва да је прошло четири дана СНС је објавио још један изборни видео у ком се појављује двоје деце.

Недуго потом напредњаци су избацили нови спот, у коме је приказана директорка КБЦ “Звездара” проф. др Теодора Бељић Живковић, која у медицинској униформи те установе изговара промотивну поруку. Агенција за борбу против корупције оценила је да су у овом случају коришћени јавни ресурси, због чега је тој странци изрекла меру упозорења.

Постоје озбиљне индиције да су јавни ресурси злопотребљени у још једном споту, у ком се као радник Колубаре појављује Мирослав Спасојевић и то у униформи са знаком ЕПС-а, а испод чијег имена пише Рударски басен Колубара Србија. Судећи по оном што се види у објављеним кадровима, тај видео је снимљен у предузећу Колубара.

Мало је вероватно да Српска напредна странка и њен лидер Александар Вучић нису знали шта раде када су снимали ове спотове, а још мање да то није знала агенција која их је креирала.

Политички аналитичар Бобан Стојановић наводи за Нова.рс да су напредњаци свесно правили такве спотове и то да би реаговали РЕМ и Агенција за борбу против корупције.

“Они то раде намерно да би их Регулаторно тело за електронске медије и Агенција казнили, изрицали мере, да би се сутра у неким извештајима СНС појављивавал као неко ко је кажњен, и како би испало да РЕМ и Агенција раде свој посао. Притом, СНС нема никакву потребу да у кампањи објављује спотове”, закључује Стојановић.

Стручњак за политички маркетинг Цвијетин Миливојевић наводи да је много тога спорно у кампањи СНС-а, почев од назива листе у којој се не помиње име странке, нити је јасно о којој је коалицији реч.

Он каже да је први изборни видео, у ком се појављује председник државе са шестогодишњом девојчицом, свесно направљен да би био забрањен.

“Он је направљен би га РЕМ забранио, да се ето покаже како они раде ‘ни по бабу, ни по стричевима’. Вучић је рекао да они имају декларацију, у којој иначе мора да буде име наручиоца, финансијера и креатора спота, као и писмену сагласнот родитеља. Међутим, ако погледамо препоруке Уницефа, јасно је да је реч о класичној злоупотреби деце у политичке сврхе”, наводи Миливојевић.

Он каже да и сада гледамо низ спотова напредњака, у којима је евидентна злоупотреба јавних ресурса, почев од оног снимљеног у Клиничком центру Звездара до оног из Колубаре. Миливојевић истиче да они немају идентификацију политичке странке.

“Овде није реч о председничким изборима, већ о парламентарним, покрајинским и локалним. Са становишта конзумената ви нигде не видите СНС, видите КБЦ Звездару, Колубару и Вучића. Формално правно, СНС је невина. Међутим, због недостатка идентификације и у називу листе и на ТВ спотовима, ниједна надлежна институција не реагује”, наводи он.

Ево шта Лавров доноси у Београд! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА