Најновије

БИВША АМБАСАДОРКA ЗАПАЛИЛА БАЛКАН: Црногорка сам! Гласала сам за независну државу! Поражена сам, идем на литије јер је ЦГ моја светиња

Поздрављам ставове ректора Цетинске богословије Гојка Перовића, помиритељске, грађански храбре и одговорне. Такве поруке требало би да чујемо од свих.

Литије у Црној Гори ће бити настављене 14. јуна (Фото: Јутјуб)

Пише: Ирена Радовић, бивша амбасадорка ЦГ у Француској

Црногорка сам. Једна од оних који су 21. маја 2006. заокружили ДА залажући се за државу слободних појединаца и функционалних институција - Црну Гору у којој ћемо сви бити победници. Посвећена добробити и опстанку своје државе, 14 година касније осећам се поражено – мој случај служи међународним адресама као илустрација за државу неједнакости и разорених вредности, партијских моћника уљуљаних у осећају свемоћи и некажњивости. Државу отворене злоупотребе скупштине, тужилаштва и судства и флагрантно кршење Уставом и међународним конвенцијама загарантованих права и слобода. Из тих и других разлога Црној Гори стижу снажне критике с најважнијих међународних адреса. Суочени смо с годинама стагнације и назадовања у преговорима с ЕУ. Наша земља је скинута с листе демократских држава и смештена у категорију „хибридних режима“.

Памтим идентитетски терор 90-их над Хрватима, Муслиманима, Албанцима и Црногорцима који нису пристајали на мржњу, понижавање и поништавање Црне Горе. Имам одговорност да осудим повратак на исту матрицу кроз вештачко распиривање подела између Црногораца и Срба, при чему су Срби данас етикетирани. Незамисливо је да у 2020-ој години имамо национална пребројавања, насилне сцене хапшења, негирања права на слободу изражавања запосленима у војсци, полицији, на јавном сервису... Немамо право да се миримо са тим.

Одавно је време да осудимо непочинства која су у име цркве и вере почињена на просторима бивше Југославије. Дужни смо да кроз преузимање одговорности и искрено кајање ту мрачну страницу оставимо за собом. Само се тако можемо окренути будућности. Поздрављам ставове ректора Цетинске богословије Гојка Перовића, помиритељске, грађански храбре и одговорне. Такве поруке требало би да чујемо од свих.

Кршењем било чијих права у Црној Гори, крше се права свих нас. Не подржавам концепт да је Митроплија црногорско приморска, српска црква у Црној Гори. Она треба да буде духовно огњиште свих православних верника, како год се национално исказују. Однос према религији и цркви је интиман избор, а моје је чврсто уверење да црква не треба да има национални предзнак. Као што национализам не би смио бити темељ црквеног идентитета, платформа подела и пребројавања по националној и верској основи не може бити основ за стабилност и просперитет Црне Горе.

На протестним литијама учествујем, јер осећам грађанску дужност да искажем протест против напрасног и недемократског усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, у глуво доба ноћи, са спорним имовинским одредбама, без претходног дијалога и консензуса свих верских заједница. У, очигледно, предизборне сврхе.

Учешћем на мирним протестима дижем глас против неправде, урушене правне државе, вештачки индукованих подела, сејања страха, ендемске корупције и организованог криминала, пљачке ресурса. Све то производи безнађе и разара смисао Црне Горе.

Зато, одласком на протестне литије заправо „не дамо Црну Гору“. Цркве и светиње остају овде. Не може их нико одузети.

Идем на протестне литије јер је Црна Гора моја светиња”.

Прочитајте ОВДЕ када ће бити расписани избори у Црној Гори.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА