Најновије

ПУТИН ОТКРИО КАКО СУ РУСИ ЗАУЗЕЛИ ПРИШТИНСКИ АЕРОДРОМ 1999! Питао ме генерал Квашињин да ли да то учине? Рекао сам му: Уради то! (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин је, присећајући се догађаја 1999. године, када је приштински аеродром "Слатина" на Косову и Метохији заузео комбиновани батаљон руских ваздухопловних снага, рекао да су од њега тражили мишљење о могућности извођења ове операције, а он је одговорио да, уколико је сврсисходно, треба је спровести.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

"Могу да испричам како је донета (одлука о заузимању аеродрома). Тада сам био секретар Савета безбедности. Пришао ми је начелник Генералштаба, тада генерал (Анатолиј) Квашњин и рекао ми да постоји идеја да се заузме овај аеродром ('Слатина'). На питање 'Зашто?‘ одговорио је да је очигледно да ћемо одатле једном морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање", одговорио је Путин у интервјуу за телевизију Русија 1 на питање ко је и како донео одлуку о заузимању аеродрома.

Путин је напоменуо да зна да се Квашњин није усудио да то координише са високим званичницима, укључујући Министарство одбране, али то је учињено. Председник је, при томе, приметио да је генерал разговарао са њим о томе и питао га за мишљење.

"Тако сам му и рекао: Ако сматраш сврсисходним, тако и уради", додао је Путин.

Дана 12. јуна 1999. године извршен је усиљени марш на Приштину. Била је то операција комбинованог батаљона руских ваздушно-десантних снага, који је био део међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини (Угљевик).

Циљ операције био је заузимање аеродрома Слатина пре британског одреда мировних снага НАТО-а.

Медији су пренели да је познато да је у мају 1999. године мајор Јунус-Бек Јевкуров примио добио тајни задатак од највишег војног руководства Русије: да се као група од 18 војника специјалних снага ГРУ-а Генералштаба Русије тајно инфилтрирају на Косово и Метохију, преузму контролу над аеродромом "Слатина" и припреме се за долазак главних снага руског контингента.

Да ли се Кина већ налази у америчкој хиперсоничној индустријској бази? Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com, rts.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА