Најновије

АКО МИСЛИТЕ ДА ПРИЧАМО О ПРИЗНАЊУ, ОД ТОГА НЕМА НИШТА! Ево шта каже Ђурић о наставку дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Београд жели са свима да разговара о косовском питању, али и истакао да нико не може наметати решења и да Србију нико не може натерати да призна независност Косова.

Ђурић (Фото: Канцеларија за Косово и Метохију)

Ђурић је за телевизију Прва рекао да ће се Београд потрудити да касније у току месеца буде добар домаћин специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, који данас стиже у Приштину.

Како наводи Ђурић, Београд ће се трудити да буде бољи домаћин од Приштине што, како додаје, неће бити тежак задатак будући да се део политичара у Пришитни већ изјаснио да не жели да разговара са Лајчаком.

- Ми желимо са свима да разговарамо, јер мислимо да представимо своје аргументе свима и да цео свет зна каквом су терору и притисцима у претходним годинама били изложени Срби са КиМ - рекао је Ђурић.

Он је истакао да се на велика звона покренуло српско лобирање за косовско питање што се, како каже, види кроз однос према саговорницима који долазе у Београд, кроз то што је тим који предводи председник Србије довео до повлачења 18 признања независности КиМ, као и кроз то што је онемогућено да Косово уђе у међународне институције.

- То је резултат чињенице да смо после много година лобирање поставили као централни део наше политике - рекао је Ђурић.

Упитан када се може очекивати наставак дијалога, Ђурић је рекао да Приштина од 2018. године отворено спречава и опструише дијалог, а да треба видети да ли ће се то променити са новом владом, на челу с Хотијем.

- Важно је да видимо и с каквим идејама и плановима и циљевима ће и посредници ући у дијалог - рекао је Ђурић.

Истакао је да Београд хоће заштиту државних и националних интереса, светиња и народа на КиМ, као и територије, за шта има чврсте аргументе, Резолуцију 1244, Устав Србије.

- Чули смо најаве представника Приштине које не остављају превише места за оптимизам, они кажу да неће да преговарају ни о чему сем о признању независности Косова - рекао је Ђурић и истакао да то не долази у озбир.

Како каже, Србију неће нико натерати да призна независност Косова.

- Ми можемо да разговарамо о томе како да направимо мир, очувамо стабилност, како да лакше циркулишу људи, роба и капитал преко административне линије, као и о читавом низу договора од раније, попут ЗСО, што нам дугујете - рекао је Ђурић.

Он је истакао да Србији нико неће моћи да намеће решења , наводећи да су та времена давно прошла.

Говорећи о односима политичара у Приштини, Ђурић је рекао да се сада једно крило Албанаца такмичи у вређањима и нападима на САД и председника САД Доналда Трампа, док друго крило вређа и напада Лајчака, ЕУ, Брисел.

- За разлику од ранијег периода када су они деловали јединствено и синхронизовано, а Србија није лобирала, говорим о периоду пре 2012. године, данас је ситуација повољнија - рекао је Ђурић.

Највеће ново жариште короном биће управо избори. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА