Најновије

ДИЖЕ СЕ КУКА И МОТКА НА НАПРЕДЊАКЕ! Мештани бојкотују изборе, а чланови СНС-а подносе оставке: Све сте нас слагали! (ВИДЕО)

Мештани села Свирце најавили су бојкот предстојећих избора 21. јуна јер, како кажу, немају градски водовод, канализацију, али ни асфалтирани пут. Поједини мештани који су чланови Српске напредне странке потписали су и оставке!

Мештани Свирца бојкотују изборе (Фото: Јутјуб)

Ово је био повод да се Свирчани окупе у центру, у коме нема ни продавнице. Због свега тога, како кажу, на изборима у недељу неће гласати уколико не добију било шта од онога за чим годинама и деценијама чезну.

Село Свирце на седам километара од Лесковца има 108 домова и 550 становника и једно је од ретких села из кога се млади не исељавају, већ се са својим родитељима баве пластеничком и производњом поврћа на отвореном, али овде нема градског водовода, канализације и асфалтираног пута.

На питање Југмедиа зашто локалним властима ове захтеве нису изнели раније и не преписују ли, можда, сценарио из села Куколовце где је због сличне претње пут почео експресно да се асфалтира одговарају негативно.

 Ми не излазимо на изборе, донели смо чврсту одлуку. Ја и још шесторо чланова Савета Месне заједнице из Српске напредне странке дајемо оставке. Већ су написане. Имали смо готов пројекат за водовод и канализацију одмах после 2000., па смо га обновили 2016.године. Спремни смо и да учествујемо с нашим парама, али никога није било брига - тврди председник тог савета Александар Коцић, додајући да су изневерена обећања и очекивања са претходних локалних избора.

До села Свирца стиже се узаним путем и мало новијим асфалтом километар и по до предузећа „Месокомбинат“, а потом такође узаним путем где се местимично мешају асфалт и земља. Ни једна уличица више никада није омирисила асфлат још од деведесетих година.

Но, поред канализације и водоводне мреже, Свирчани су највише озлојеђени због неасфалтираног пута од њиховог до суседног села Ћеновац. У Свирцу, наиме, нема ни основне школе, а овде не саобраћа ни аутобус, па деца до четвртог разреда основне школе похађају школу у Ћеновцу, удаљененом 1,6 километара, а они који у Лесковцу похађају школу морају опет до Ћеновца, односно, аутобуса.

Е тај пут нас највише боли што није асфалтиран. О том путу би роман могао да се напише јер смо два пута за његову градњу сакупљали новац преко самодоприноса, тамо осамдесетих и деведесетих година прошлога века и не знамо где су те паре отишле. Па су нам после рата 1999. године обећали да ће нам направити пут и у свим извештајима је приказивано да је пут изграђен, а шаку асфалата нисмо видели на њему. Пред оне тамо изборе су нам поново обећали пут и – ништа - причају старији мештани.

Кажу да су велики произвођачи поврћа, трећи по снази у лесковачком крају. Имају преко 500 возила у селу, нека домаћинстава по 5 до 6 возила, односно, аутомобила и трактора. На питање шта град Лесковац добија од Свирца, сложно одговарају - ПДВ.

- Кад купиш возило, платиш ПДВ, када региструјеш платиш порез, а само наши пластеници коштају преко 2 милиона евра и са 20 посто смо учествовали у електрификацији поља - рачунају Свирчани.

Тврде да „цело село“ мисли исто. Долази им активиста СНС-а из Лесковца и он постаје предмет интересовања. 

- Ти си обећао прошли пут, ти - издваја се једана глас упућен госту у мору бучних гласова и жучне расправе.

Да ли ће у ово село, које има 355 бирача, након најаве бојкота стићи машине за асфалтирање, баш као и у село Кукуловце, остаје да видимо.

Како Хрвати отимају српске фирме и за то још наплате нама, сазнајте ОВДЕ!

Извор: jugmedia.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА