Најновије

ХИТАН ОДГОВОР МОСКВЕ НА ПРОВОКАЦИЈЕ ПРАГА: Русија позвала чешког амбасадора и протерала двојицу дипломата!

Москва је прогласила двоје чешких дипломата за персоне нон града, као одговор на исти потез Чашке и они су дужни да напусте Русију до 17. јуна, саопштило је руско министарство спољних послова, након разговора са амбасадором те земље.

Москва (Фото: Pixabay)

Москва је данас прогласила двоје чешких дипломата за персоне нон града, као одговор на исти потез Чашке и они су дужни да напусте Русију до 17. јуна, саопштило је руско министарство спољних послова, након разговора са амбасадором те земље.

Одговор Москве уследио је након што су раније овог месеца двојица руских дипломата протерана из Москве.

"У складу са принципом реципроцитета, као и са чланом 9. Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године, за персоне нон грата проглашена су два сарадника амбасаде Чешке у Москви. Њима је наложено да са породицама напусте територију Русије до 17. јуна", наводи се у саопштењу Министарства.

Наводи се да је чешки амбасадор обавештен да је то одговор на "провокативан потез Прага, предузет без икаквог основа", преноси Тас с, али и да одлука коју су саопстили чешки премијер Андреј Бабиш и министар иностраних послова Томаш Петричек потврђују да је ескалација тензија са Русијом сада део државне политике те земље и да ће Русија такав развој узети у обзир у генералном контексу односа са Чешком.

Како преноси Спутњик, чешки амбасадор Витезлав Пивоњка, који је био позван на разговор у руско министарство спољних послова, рекао је да је добио имена две особе које су проглашене за непожељне.

Он је додао да је током разговора у Министарству било речи о почетку консултација између Моксве и Прага о билатералним односима.

Према његовим речима, две земље ће за неколико недеља почети преговоре у вези са спомеником маршалу Ивану Коњеву.

Чешки медији су у мају објавили да је руски држављанин са дипломатским пасошем наводно унео у Чешку отров рицин с намером да отрује локалне политичаре који су одговорни за демонтирање споменика совјетском маршалу Ивану Коњеву у чешкој престоници и преименовању трга испред руске амбасаде у Трг Бориса Њемцова, опозиционара убијеног у центру Москве пре неколико година.

Руска амбасада у Прагу примила је 5. јуна ноту чешког министарства спољних послова којим је обавештена о протеривању двојице руских дипломата, које је претходно чешки премијер Андреј Бабиш прогласио за пресоне нон грата.

Он је тврдио да је један радник руске амбасаде упутио лажну информацију чешкој обавештајној служби о планираном нападу на чешке политичаре, чиме је, како је навео Бабиш, допринео "даљем нарушавању односа између Чешке и Русије".

Руско министарство спољних послова после тога је саопштило да ће Москва реципрочно одговорити на потез Прага, али и да ће то бити узето у обзир приликом формулисања руске политике према Чешкој.

Са овим крстарећим ракетама крај џихадиста је неизбежан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА