Најновије

МИЉАН ДАМЈАНОВИЋ: "Уколико нас ЕУ искрено хоће нека њене чланице повуку признање независности КиМ"

Народни посланик и један од кандидата на изборној листи Српске радикалне странке Миљан Дамјановић, говорио је о алтернативи за ЕУ, могућности учешћа у владајућој коалицији, укидању Бус Плус система.

Народни посланик и један од кандидата на изборној листи Српске радикалне странке Миљан Дамјановић (Фото: Јутјуб)

Рекли сте да се радикали никада неће додворавати грађанима, односно да ће ваша идеологија остати увек иста и да је на бирачима да оцене када ће вам дати глас. Да ли ће то важити и на овим изборима?

Рекли и чврсто стојимо на том становишту и дан данас.

На парламентарним изборима 2016, СРС је освојила 22 мандата. Да ли су очекивања на том нивоу или предвиђате драстичну разлику у броју посланика из ваше странке у новом сазиву Народне скупштине? Какве резултате очекујете на локалним изборима?

Својим наступима у Скупштини Србије, где смо се једини представили као права опозиција, и медијским наступима, који су били на “кашичици”, успели смо да скренемо пажњу јавности на политику коју води Српска радикална странка. Нажалост, на телевизијама с националном фреквенцијом одавно не постоје озбиљне политичке емисије и ТВ дуели у форми округлих столова па остаје жал што већински народ неће бирати на основу програмских решења и разлика већ на основу тога ко је колико новца уложио у своје представљање.

Наш циљ је двоцифрен резултат и тежимо ка томе да га остваримо. Народ се пита, народ одлучује и ми ћемо поштовати одлуку народа.

Што се тиче локалних избора ту су прогнозе различите, од општине до општине. Очекивања су да у свим општинама на којима смо се квалификовали за изборну трку цензус не буде проблем.

Такође, коалиција око СНС је на тим изборима освојила 131 мандат што чини већину у нашем парламенту. Да ли нам предстоји сличан сценарио и 21. јуна?

Није проблем број мандата, колико је проблем што су напредњаци у претходне четири године угасили парламентарну демократију.

Наиме, СРС је друга по снази посланичка група у Парламенту а није добила нити једног председника Скупштинског одбора. Даље, владајућа већина је одбијала да уврсти у дневни ред све законске предлоге које је предлагала посланичка група СРС. За напредњаке су постојали дупли аршини, с једне стране, аплаудирали су грађанима Србије који су у великом броју подржали својим потписом предлог “Тијаниног закона” али су исто тако гнусно одбили да ставе на дневни ред предлог СРС о укидању јавних извршитеља које је подржало својим потписом више од 100.000 грађана Србије.

Рођени сте на КиМ. Политика Ваше странке је јасна, противите се уласку у ЕУ за шта сматрате да са собом нужно повлачи и признање независности Косова. Уколико то не би био услов, да ли би се променио став СРС према уласку у ЕУ? Која је алтернатива?

Рођен и живео до своје шеснаесте године тј. до 1999. и антицивилизацијске НАТО агресије. ЕУ 2020. године није иста организација каква је била када је Србија започела поступак придруживања. Данас је то прегломазна, бирократизована и нефункционална организација која није у стању да се суочи ни са проблемима својих држава чланица.

Поред тога, јасно је стављено до знања од стране највиших званичника највећих европских земаља да се ЕУ више неће ширити, а алтернативни наставак тог процеса, предвиђен за земље попут Србије јесте Балканска унија, односно “Мали Шенген”.

Ми се наравно не залажемо за изолацију Србије већ сматрамо да је потребно остварити сарадњу са свим европским земљама, али на билатералном нивоу, без политичких условљавања.

Али хајде и да овако поставимо ствари, уколико нас ЕУ искрено хоће – ето за почетак нека све њене чланице повуку признање независности КиМ. То би био добар гест и онда би могли да констатујемо да и у ЕУ имамо пријатеље и савезнике. Нажалост, пошто се то неће десити, тамо су концентрисани углавном непријатељи српског народна онда је алтернатива таквој ЕУ, која је иначе клинички мртва, Евроазијска економска унија.

Кроз пуноправно чланство Србије у Евроазијској економској унији, на чијем је челу Руска Федерација, обезбедићемо тржиште од двеста милиона људи за наше производе и фирме, на којем би они били конкурентни. Кроз такво повезивање, Србија би постигла повољнији аранжман сарадње у сфери енергетике који би нам омогућио ниже цене нафте и гаса, попут садашњих цена у државама чланицама те уније.

Били сте кандидат за градоначелника Београда. По Вашем мишљењу, шта недостаје српској престоници а за шта ћете се борити у следећем сазиву парламента? Можда постоје и сувишне институције које треба укинути?

Недостаје искрена борба за интересе наших суграђана, решавање њихових животних проблема као што је нпр. завршетак процеса легализације свих стамбених и стамбено-пословних објеката, искорењивање корупције која је узела маха, реструктурирање јавних предузећа чији је оснивач град, нова политика предшколског система и социјалне заштите.

На Републичком нивоу постоји преко 300 Владиних агенција које су основане како би се запошљавали активисти владајућих партија са невероватно високим примањима. Те паразите би одмах укинули.

Недавно сте изјавили да минималне плате и пензије морају да прате потрошачку корпу. Колико је реално да се оно што сте рекли оствари и да ли ће управо то бити један од главних економских циљева Ваше странке?

Став Српске радикалне странке је да најниже зараде и пензије нису социјалне категорије и да сваки запослени радник и сваки пензионер мора пристојно живети од своје зараде, односно пензије. Ово се може постићи тако што држава треба да гарантује да најнижа плата и пензија увек морају да прате најнижу потрошачку корпу и да се најнижа примања усклађују квартално, а на основу података које званично објављује Републички завод за статистику.

Обезбедили бисмо повећање најниже зараде и пензије тако што бисмо из буџета укинули финансирање невладиних организација које делују у интересу страних служби, укидањем великог броја агенција које служе као партијски плен и преусмеравањем недефинисаних ставки из буџета Републике Србије које се сваке године додељују свим министарствима без одређивања намене трошења тих средстава.

Заговарали сте и укидање Бус Плус система који користе возила ГСП-а. Због чега?

Став да је укидање Бус плус система неопходна, односно раскид уговора с фирмом АПЕКС, делила је и тада опозициона СНС, а Небојша Стефановић је у томе био искључив и најгласнији те је дао јавно обећање грађанима Београда, које нису испунили, а то је да ће доласком на власт напредњака одмах раскинути овај штетни уговор. Наиме, тим уговором с фирмом Апекс профитирају само приватна лица, а не јавно предузеће ГСП, те су таквим одлукама градски челници довели ово предузеће до просјачког штапа.

Даље, Скупштина града је, уместо да подржи, као оснивач своје јавно предузеће они су отишли и корак даље па уместо да улаже у обнову возног парка, они доносе одлуку против интереса оснивача којом распродаје имовину ГСП-а, а приватним лицима се уступају гараже и линије уз баснословну надокнаду од 11.330.000.000 динара. Напредњаци, на жалост, настављају тамо где су демократе стале.

Уколико се укаже прилика, да ли бисте били део владајуће коалиције? Да ли постоје партије за које сматрате да је реално да уђу у Народну скупштину, али са којим никада не бисте ступили у коалицију?

Ми власт можемо формирати с оним политичким странкама којима је заштита територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије на првом месту, које су за прекид европских интеграција а за савез с Руском Федерацијом, које су за укидање јавних извршитеља, које се залажу за већа права радника, које су за укидање државног финансирања НВО које се баве субверзивним деловањем, које су спремне да радимо на подизању свести о националној култури и очувању националне традиције и које ће бити доследне у ставу да српски сељак добије озбиљну бригу и помоћ од државе.

Због чега Српска радикална странка? Шта је Ваша порука грађанима, зашто да гласају за вас?

Тридесет година смо на политичкој сцени Србије и за све ово време нисмо се никада одрекли наше идеологије, наших програмских начела и никада нисмо крили истину од свог народа – колико год она у неким тренуцима била тешка. Уколико добијемо велику подршку грађана 21. јуна од нас могу да очекују да ћемо испунити дата обећања, а једно од њих је и промена Закона о раду.

Модерно робовласништво ћемо спречити новим Законом о раду јер је овај актуелни у потпуности оријентисан према интересима послодаваца и страних инвеститора, а занемарује се положај радника. Основни циљ овог закона мора бити заштита запослених, пре свега њихових права. Закон мора да спречи да радници у Србији раде у понижавајућим условима.

Потребно је остварити већу заштиту жена кроз право на одсуство због трудноће и порођаја, као и одсуство са рада због неге детета.

Борићемо се за права радника и обичног човека.

Која је ваша циљна група на предстојећим изборима? Од кога очекујете да ће свој глас дати радикалима?

Сви они који се никада неће одрећи Косова и Метохије, који се немире са окупацијом Републике Српске Крајине од стране усташког режима, који су свесни да је Црна Гора "српска Спарта", који су против ЕУ интеграција, који желе интеграцију с братском Руском Федерацијом и сарадњу на највишем нивоу с Народном Републиком Кином и земљама БРИКС-а, који се противе финансирању НВО из буџета РС чиме се подстиче антисрпско деловање, који подржавају укидање јавних извршитеља, који подржавају став СРС да мигранте треба послати на њихово крајње одредиште а то су земље чланице ЕУ, који су за прекид сарадње с ММФ-ом и уништавање српске привреде и српског сељака, који су против доминације страних банака у односу на домаће, који подржавају став СРС о подизању свести о националној култури и очувању националне традиције и који желе да живе у правно уређеној држави.

Опишите у пет речи политику Ваше странке.

Патриотизам, поштење, доследност, одлучност, храброст.

Како Хрвати отимају српске фирме и за то још наплате нама, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА