Најновије

СВЕТ СЕ СВЕ ВИШЕ СУПРОСТАВЉА АМЕРИЧКОЈ "КАУБОЈСКОЈ" ПОЛИТИЦИ: САД прете санкцијама и најближим савезницима у ЕУ и свету!

Америчке санкције увек су биле моћно оружје против било којег противника. Међутим, данашњи ниво, учесталост и лакоћа њихове примене без преседана је у читавој историји. И док су се раније оне уводиле против „традиционалних“ америчких супарника попут СССР-а, касније Русије, Ирана, Северне Кореје, Венезуеле, Кине, данас Вашингтон њима све чешће „маше“ и прети и својим најближим савезницима и партнерима ако они спроводе нешто што се њему не свиђа или искаче из оквира од њега заданих правила игре. Управо се из тога разлога најбоље и види, како, заправо, то савезништво и није ништа друго него полувазални однос и послушност једном газди, од којега се онда најчешће очекују „мрвице с гозбенога стола“, а како је то увек у историји и било.

Доналд Трамп (Фото: flickr)

Пише: Ирина Метер

Тако амерички утицајни пословни медиј Вол Стрит Журнал (The Wall Street Journal) пише како се САД припремају на увођење мера економског кажњавања према читавом низу држава, које су се дрзнуле стати на пут америчких финанцијских токова. Ради се о Европској унији (као целини) и појединим њеним државама издвојено, попут Аустрије, Италије, Чешке, Шпаније, Велике Британије, а онда и против Бразила, Турске, Индије, Индонезије. Оно што је натерало Трампову администрацију на такав потез је чињеница како се све те земље припремају на увођење пореза у односу на америчке интернетске дивове и њихове услуге у тим земљама, с обзиром како су оне већ годинама навикле на порезне привилегије под чврстом заштитом Вашингтона.

Наиме, износи о којима сада размишљају од Лондона, Париза, Рима, преко Бразилије и Њу Делхија до Џакарте кроз увођење посебног пореза уистину су астрономски. Порез би се увео против технолошких дивова Гугл, Фејсбук, Амазон и Епл. Ради се о тзв. ГАФА такс (према почетним словима имена споменутих предузећа), а Вашингтон такав потез сматра противамеричком политиком. И у том је председник САД-а Доналд Трамп, иако и сам неретко жртва њиховог пропагандног деловања у односу на његову целокупну политику, потпуно сагласан са својим демократским противкандидатом Џо Бајденом, те је спреман ударити и на такве америчке савезнице, каква је на пример, Велика Британија.

Прошле је године Француска била усамљена у најави увођења споемнутог пореза, што је изазвало претње САД-а увођењем царина на француско вино, сир и луксузне производе, што је било довољно да се Париз привремено повуче упркос оштрој реторици своје државне политике која је упозоравала како је Француска суверена држава и нико је нема право спречавати у спровођењу мера које се тичу њезиних унутарњих ствари. Међутим, у међувремену су се ствари промениле и све је више оних у свету којима се не свиђа америчка претећа политика која искаче из оквира међусобног уважавања и сарадње. И не само што је све више земаља солидарно по питању увођења пореза америчким ИТ дивовима, већ се против њих припремају и пуно оштрије мере.

Тако ВСЖ у свом новом чланку пише како се Европска комисија припрема службено оптужити Амазон због кршења антимонополног закона и искориштавања свог доминантног положаја на тржишту, како би надзирала успешне производе европских произвођача и потом продавала властите идентичне производе по нижим ценама, тиме им онемогућавајући приходе, чак и на европском тржишту.

А ту се више не ради о порезима, већ о могућим финанцијским казнама од десетак милијарди долара или чак забрани обављања делатности на територији ЕУ.

А јасно је како под сличне оптужбе, након Амазона, онда врло брзо могу доћи и остала америчка ИТ предузећа на европском тлу, које се понашају на готово идентичан начин.

Дакле, свет све више показује храброст у супростављању америчкој „каубојској“ политици, која више не преза ни од чега у заштити својих економских интереса, чак када је реч и о својим најближим савезницима. Независно о свему Вашингтон је сигурно у стању службено покренути своје санкцијске претње али се притом отвара једно друго, важно питање: камо ће све то у будућности одвести америчку политику и против кога ће она уводити санкције када јој цели свет окрене леђа?

Шта је операција “Орлова канџа” сазнајте ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА