Најновије

ИЗ КЕЦА У ДВОЈКУ... ЗА СТОТКУ

Кад сам почињао да пишем ову БЛОумну (илити колГ, ако вам звучи љепше), рекао сам себи и написао Вама да ћу се потрудити да што мање третирам дневну политику. Тога се држим и сада, иако сам сигуран да је многе завео наслов. Ово је прича о дечачким сновима, креативности, кладионици и другим малим стварима које живот значе.

Пише: Бошко Ћирковић Шкабо

Не бих да прејудицирам ишта везано за резултате масовне манифестације коју је струка дозволила за недељу али ми се чини да је већина директних и индиректних актера исте себи одредила домете који су већ постигнути самим тим одређиваењем. То нама, потенцијално инфлуенсерима и неизбежно конзументима резултата те манифестације, даје шансу да уживамо у опуштено маштовитим потезима пред шоу. Отуда и могућност да сведочимо Сергејевом маестралном низу живих студијских импровизација Црног бомбардера и Црног Г(р)ује (ред наизменичних, ред симултаних) или нападу на титулу Мистер мокре мајице Војводине Ненада Чанка. Де густибус нон ест диспутандум али... Један је човек неоспорно подигао дефиницију лепршавог стила на потпуно нови ниво и успут оваплотио дечачки сан о певачкон наступу на Ташу... И то не на плејбек, ко новокомпоноване балканске аутотјун ведете... Браво, друже Ивице, регионални пиониру ретрофутуризма!!! Могао бих посветити наредна четри издања блоумне само набрајању блиставих детаља кампање „Ми стојимо постојано“. Од целокупног боље-рат-него-пакт имиџа (са уочљивом ексЈу т.ј Балкан примамљивошћу) преко инсистирања на проклетињи потенцијалнијх издајица своје Домовине, закључно са кладионичарским панчлајном. Толико сам импресиониран да чак жмурим на чињеницу да се, после промптне контракампање таблоидне вешмашине, Друг брутално оградио од генијалних локалаца који стоје иза евгенијалног „За праве играче: из кеца у двојку“ концепта. 

Тај герилски маркетинг концепт се толико савршено уклапа и наставља на стварност да не може да не доведе до њутновског закључка о постојању Часовничара. Глобалистичке финансијске корпорације, као звезда производ и израз атлантичтичке империје, су одавно светску економију спаковале у оквире џиновске кладионице. Све већи број обилка „хартија од вредности“ које емитују има покриће искључиво у: претњама, обећањима и проистеклој вероватноћи. Преведено на колоквијални говор: штампају тикете. Кладионице у ужем смислу су, уз ЈКП „Паркинг сервис“, свакако  најпрофитабилнија предузећа на овом сегменту територије региона. Притом су доказано отпорније и на КОВИД19 од нпр. кафића јер су здравствено безбедно функционисале, чак служиле и пиће, док остали угоститељски објекти увелико бејаху превентивно затворени. Дакле, култни статус који популарне клаџе уживају међ живљем овог дела Западног Балкана је више него оправдан, самим тим и достојан гостовања у пропагандним клиповима других бранши. 
Али концепт не стаје ту јер, како кажу англоамерички мудраци, „време је новац“ и „све је у тајмингу“. Кад је боље кладионичара подсетити да би могао одиграти тикет од момента кад већ има кинту у џепу? Још ако је управо канула стоја евра... Тајминг #покидо! А тек порука измећу редова, за праве играче: „Пази, Мики, имаш непланирану стотку... Мош одиграш кеца, то је сигурица. Али де је ту узбуђење!? Да не спомињемо да је квота никаква и да ће брдо њих кућа свакако да натера да одиграју. Из кеца у двојку, уз хендикеп... Знаш колко су црвени жилави и намазани. Ризик постоји али мошсе забоде сомић, опуштено...“  Порука #препокидала!!!

И последњи ниво концептуалности тј. постконцептуалност: ко целу манифестацију финансира и аминује... Да ли се ико запитао како то Република Србија, у којој је једино легално средство плаћања РСД, својим грађанима волшебно обрачунава помоћ у ЕУР!? Да се не ради, не дај Боже, о неком новом спољном задуживању!? Немогуће, то су радили само они претходни. Имао сам чврсту намеру да макар употребим неузимање у прилично себичне научне сврхе емпиријског доказивања некада популарног стадионског слогана. Ћале ми је био најзадовољнији кад сам се пријавио јер је коначно могао да стане са звоцањем како ће његов унук свакако да враћа те дугове. Какве дугове, кад ништа од тога стварно не постоји, матори!? Све сами тикети за клаџу. Срећом, указала се прилика да здружим свој тикет са екипом, те да их материјализујемо у конкретну машину за конкретне људе са конкретном насушном потребом…

Али нећу даље о томе да не испаднем Ђилас, бедник један, срам га било... Замисли, дао стотку у хуманитарне сврхе, за пример!? Може му се кад је накрао милијарде од свију нас. И онај Доктор Жујовић, бараба и дефетиста, што позива све своје људе да помогну неспослушницима који су остали без прихода. Као да он може помоћи некоме ако не помогну ни „кец“ ни „двојка“!? Саме глупости... И ко је видео нормалног човека тетовираног!? Сем Чеде, он је баш фини момак.
Него, ако чита неко коме треба покидаши слоган у последњем часу… Мени би требало нешто кинтице, пошто сам спичио ону стотку... Пази, овај је доста слојевит и заразан... Користи се урбани сленг а има патриотски призвук, чак и континуитет са чувеним „Ако је Дрина граница“... „Ако је административна ЛИНИЈА граница...“ Ко да стотку, шаљем крај на мејл. Имам и ја ноздрве.

Прочитајте ОВДЕ шта поручују Срби са Косова властима у Београду.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА