Најновије

СВАКОДНЕВНО ИСКАЧЕ ИЗ ФРИЖИДЕРА! Вучић злоупотребљава функцију: Председник Србије у кампањи од 0 до 24!

Председник Србије Александар Вучић током ванредног стања готово свакодневно се обраћао грађанима, а то није престало ни по његовом укидању, само са терена. Он је у наставку кампање за предстојеће изборе, на којима званично не учествује, користио сваку прилику да отвори путеве, обиђе градилишта, болнице…, а само у последњих седам дана искористио је најмање седам јавних догађаја да покаже шта је власт урадила, шта ће још урадити, а шта нису они други…

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Феномен функционерске кампање није новост у Србији, али је утисак да никада као до сада није био толико присутан.

Раша Недељков, програмски директор Црте, изјавио је крајем маја да је та организација наставку предизборне кампање (од 11. маја) избројала чак 250 догађаја који сведоче да функционери користе своје функције да би промовисали странке из којих долазе.

У актуелној функционерској кампањи несумњиво је главни лик председник државе Александар Вучић, који се, иако није ни кандидат на предстојећим изборима, налази у сваком предизборном споту, на сваком билборду, флајеру… Још је, међутим, проблематичније што кампању спроводи са положаја шефа државе и то користећи јавне ресурсе.

Од укидања ванредног стања и наставка кампање Вучић је обилазио радове на изградњи путева, пруга, отварао фабрике, посећивао здравствене центре…, а сличан “програм” имао је у и последњих седам дана. Наравно, све то уз пратњу камера и директан телевизијски пренос.

Конкретно данас, Вучић је учествовао у два јавна догађаја у Чачку – прво је био на свечаном обележавању почетка рада немачке фабрике “Форверк”, а потом је обишао Научно технолошки парк у том граду. Са њим у друштву била је и премијерка Ана Брнабић, а по завршетку тих формалности уследиле су и изјаве за медије.

Уобичајено је да на тим конференцијама говори о разним питањима, од Косова, преко кампање и СНС-а, постизборним коалицијама, ситуацији у региону…

Тако је било и јуче, када је обишао градилиште Београда на води, где се у пратњи министра Синише Малог хвалио постигнутим резултатима и обећавајући шта ће на том простору тек бити урађено.

У истом дану, само нешто раније, стигао је да обиђе и Центар за роботику и вештачку интелигенцију при Учитељском факултету, где је разговарао са роботом Емом и упитао је зашто је дошла у Србију.

Вучић је 14. јуна на свечаности у спомен комплексу Други српски устанак у Тополи уручивао заставе припадницима 72, бригаде за специјалне операције и 63. Падобранске бригаде, да би потом у изјави за медије говорио о доласку Путина, заступљености СНС-а на телевизијама, литијама у Црној Гори…

Дан раније није био на отварању ниједне фабрике, градилишта, нити је посећивао неки научни центар…, али је ту паузу искористио за гостовање у емисији Фокус на ТВ Б92.

Већ 12. јуна, отишао је у Пожегу, где је обишао фабрику прехрамбене индустрије “Будимка Пожега”, да би у вечерњим сатима био гост у емисији на ТВ Прва.

Ни 11. ни 10 јуна лидер СНС-а није био ни на једном јавном догађају, али су ту празнину донекле испунила његова учешћа у емисијама на ТВ станицама, као и посета премијерка Ана Брнабић компанији Зиђин у Бору.

Међутим, он се 9. јуна појавио у Нишу, где је обишао Научно технолошки парк у том граду.

Након тога уследиле су изјаве за медије, а том приликом замерио је новинарима што га увек питају за Косово, изборе.., уместо о отварања Научно технолошког парка, те чињеници да се “све више наших људи враћа у земљу, јер се вратила нада”, а они су, каже, почели су да верују у своју земљу и своју будућност у њој.

Златко Минић из Транспарентности Србије рекао је јуче да та организације од 2012 указује на функционерску кампању.

“У овој кампањи три пута смо били у ситуацији да медији суочавају председницу Владе да је она на неким промотивним догађајима и да је то функционерска кампања, а да она покушава да представи неку своју дефиницију шта јесте, а шта није функционерска кампања”, рекао је Минић и навео да СНС базира кампању на функционерској и на промотивним активностима.

Он је оценио да је у промотивне активности укључен шири круг функционера, него што је то био случај на претходним изборима.

Иако Закон о Агенцији за борбу против корупције забрањује функционерима да користе јавне скупове на којима учествују у својству функционера за промовисање странке, та законска одредба се не односи на оне који су изабрани директно од грађана, односно на председника државе и посланике.

Прочитајте ОВДЕ шта је Драган Ђилас рекао о изборима.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА