Најновије

ОТВОРЕНИ СУКОБ ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА! У све се умешао један од најмоћнијих политичара са запада!

Најближи савезник Владимира Путина, Александар Лукашенко, у последње време је веома непријатељски расположен према Кремљу.

Лукашенко (Фото: РИА)

Након деценија зависности од Москве, белоруски лидер купује нафту од САД и политички кокетира са Западом.

Све ово Путину задаје главобољу јер Лукашенко, који ће највероватније у августу освојити шести мандатн на челу земље, прети да ће олабавити стратешки важне везе Белорусије са Русијом.

"Стара веза се постепено распада, а постоје сумње да неко споља охрабрује Лукашенка на овакве потезе", рекао је Глеб Павловски, бивши саветник у Кремљу.

И док Лукашенко с једне стране "константно иритира Москву", с друге стране "Белорусија је веома важна и Москва себи не може да приуштити да је изгуби", рекао је Павловски.

Али све ово не треба да чуди.

Лукашенко има историју седења на две столице да би одржао довољно независности како би обезбедио своју ауторитарну власт над нацијом од 9,4 милиона. Ипак, тензије су овог пута можда веће јер колапс цена нафте слаби привлачност Русије као савезника.

Однос са Лукашенком се погоршава док САД и њихови савезници покушавају да угурају клин између Минска и Москве, а да Белорусију увуку у битку за утицај, рекао је званичник Кремља.

Белорусија је започела прераду почетних залиха од 80.000 тона америчке нафте коју је танкер допремио у литванску луку почетком овог месеца, први пут од када је купила нафту из САД. То је уследило након што се државни секретар Мајк Помпео у фебруару састао са Лукашенком, (он је био највиши амерички званичник који је посетио Белорусију још од председника Била Клинтона 1994.) и обећао му да ће Америка моћи да испоручи „100 одсто нафте која је потребна по конкурентним ценама“.

У то време, Лукашенко је јавно оптуживао Москву да га притиска да прихвати политичку интеграцију у замену за јефтине испоруке нафте, након што је Русија у спору око цене прекинула испоруке сирове нафте за три четвртине. Помпео му је рекао да Белорусија „не би требало да буде присиљена да зависи од било ког партнера због свог напретка или сигурности“.

Ипак, Путин има на располагању моћне полуге којима би могао да покуша да обузда Лукашенка.

Иако су испоруке нафте за 65 одсто ниже у односу на прошлу годину, Русија је и даље у прва три месеца 2020. године испоручила Белорусији 1,6 милиона тона нафте, чија економија увелико зависи од извоза машина и прехрамбених производа свом већем суседу.

Белорусија се такође више пута обраћала Русији због кредита како би задовољила своје финансијске потребе, а није занемарљиво и то што две земље одржавају заједничке војне вежбе.

Лукашенков одговор на епидемију коронавируса додатно је изиритирао Кремљ. Наиме, док је Русија затворила своје границе, а Путин у марту увео затварања широм земље, Лукашенко је изјавио да је „боље умрети стојећи, него живети на коленима“.

Када су спиралне инфекције приморале Путина да одложи војну параду за 9. мај поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату, Лукашенко је наставио са сопственим обележавањем, рекавши да би то била "издаја“ оних који су умрли да то не учини.

Лукашенко (65) је више пута рушио опозицију од доласка на власт 1994. године. Оптужио је критичаре у Русији да финансирају протесте против њега уочи избора 9. августа.

Лукашенков однос са САД и Европском унијом није нимало лак. Пооштрене су санкције против Белорусије након што су његове снаге безбедности ухапсиле опозиционе лидере и претукле демонстранте током председничких избора 2010. године.

Председник САД Доналд Трамп у четвртак је продужио америчке санкције за годину дана против Лукашенка и неких других белоруских званичника који су први пут наметнуте 2006. године због политичких репресија.

Ипак, с друге стране, САД и Белорусија договориле су се прошле године да размене амбасадоре први пут после више од деценије.

"Русија не може да сруши Лукашенка, бар за сада. Али тражи било који начин да му отежи живот“, рекао је Павловски који је у Кремљу радио као саветник од 2000. до 2011.

Држање тврде позиције у нафтном рату од стране Русије натерало је Лукашенка да предузме кораке за смањење зависности окрећући се другим добављачима, укључујући Азербејџан и Саудијску Арабију.

"Лукашенко је овај нафтни рат схватио као казну и није веише желео да га малтретирају. Белорусија и Русија ушли су у своју најдубљу кризу у последњих 25 година“, рекао је оснивач конулстантске фирме Артајом Шрибман.

Моћни владар Русије се суочава са непријатељем кога није очекивао! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА