Најновије

ПОСВЕДОЧИТЕ РОЂЕЊУ РУСКЕ "ЦРНЕ АЈКУЛЕ": Ево зашто је Ка-50 заменио Ми-24

Пре 28 година чувени Камов Ка-50 извео је први пробни лет – првобитно име му је било Б-80, након чега је добио надимак „Црна ајкула“ по истоименом руском филму.

Камов Ка-50 (Фото: РИА)

Током 70-их година прошлог века, главни војни хеликоптер у Совјетском Савезу био је Ми-24, такозвани летећи оклопњак који је био у стању и да врши десанте, међутим, толика кабина никада није била у потпуности искоришћена, а утицала је на његове нападачке могућности.

Управо се из тог разлога и појавила идеја да се направи нападачки хеликоптер нове генерације, а рад на њему преузео је биро „Камов“.

Први обриси новог хеликоптера настали су 1981. Године, да би само годину дана касније, тачније 17. Јуна 1982. Био направљен први прототип.

Тадашњи Б-80 је у сваком смислу надмашио постојећи Ми-24, што је резултирало тиме да само две године касније крене у серијску производњу.

Иначе, Ка-50, поред тога што је добро наоружан и оклопљен, има и невероватне маневарске способности захваљујући томе што уместо уобичајеног главног и репног пропелера има два главна пропелера који се окрећу у супротним смеровима и обезбеђују већу маневарбилност.

Осим тога, „Црна ајкула“ је један од малобројних хеликоптера са системом за катапултирање пилота, а у стању је да носи различите врсте ракета класе ваздух-земља.

Како Американци “Цезаровим законом” покушавају да униште Сирију, сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА