Најновије

ЗБОГ ВЛАСТИ ЈЕ СПРЕМНА ЗА РАТ! Кимова сестра је испунила своју прву претњу Јужној Кореји!

Након две године неуспелих мировних преговора који се нису померили са мртве тачке, Северна и Јужна Кореја поново су на ивици рата. Само неколико сати након што је најавила да ће послати војску у демилитаризовану зону, Северна Кореја је дигла у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом у пограничном граду Каесонг.

Ким Џонг Ун и Ким Јо Џонг (Фото: Јутјуб)

Старе тензије су се пробудиле само неколико дана након што је Ким Јо Џонг, млађа сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна преузела на себе контролу над односима са Сеулом.

Најпре је, одмах по преузимању функције, одлучила да искључи све линије комуникације са „непријатељском“ Јужном Корејом, међу којима је и "врућа линија везе између лидера две нације", као и изузетно важни војни канали комуникације који служе да спрече случајне војне сукобе изазване погрешним тумачењем намера друге стране.

Ким Јо Џонг је тада запретила и да ће затворити заједничку Канцеларију за везе и заједнички фабрички парк у пограничном граду Каесонг. Ту намеру је данас спровела у дело, али далеко театралнијом и опаснијом методом - Канцеларија је одлетела у ваздух, "трагично уништена сјајном експлозијом".

Званично објашњење за отворено непријатељство према Сеулу још је театралније. Уништење Канцеларије и прекидање комуникационих веза је, према Пјонгјангу, одговор "олошу", "људском смећу" и "псима", односно активистима и севернокорејским дезертерима који, наводно, по налогу Сеула у земљу шаљу памфлете против Кима и његовог режима.

Канцеларија у Каесонгу, која је дуго била симбол крхких односа две Кореје, затворена хе 2016. године након узбурканих тензија, али је поново успостављена 2018. када су покренути мировни преговори.

Званичници Пјонгјанга одлучили су да Јужну Кореју третирају као „непријатеља“ услед напора Сеула да увери Северну Кореју да се одрекне свог програма нуклеарног оружја у замену за олакшање строгих санкција.

Северна Кореја месецима уназад избегава понуде јужнокорејског председника Мун Џае Ина за разговоре, кажњавајући га због спровођења америчких санкција, дела кампање „максималног притиска“ којим председник Доналд Трамп покушава да натера Ким Џонг Уна да се одрекне нуклеарног оружја.

"Револуционарна достигнућа"

Ким Јо Џонг преузима све значајнију улогу у управљању земљом и многи недавна дешавања тумаче као њену жељу да се истакне као достојна наследница свог брата. Од како је овог лета Ким Џонг Ун почео да мистериозно изостаје из јавности због, како се спекулише, здравствених разлога, Ким Јо Џонг је почела да шири свој утицај у Пјонгјангу.

Оштри потези против Јужне Кореје могу бити део њених покушаја да постигне "револуционарна достигнућа", мерну јединицу за лидерство у земљи, оцењује "НК дејли". Ким Јо Џонг недостаје војна позадина, којом њен брат може да се похвали, због чега је била приморана да шири свој ауторитет кроз одељење за пропаганду и агитацију, баш као њен отац када се борио за позицију наследника.

Како поједини извори из земље тврде, Ким Јо Џонг се бори за политичку моћ пропагандним ударима на Сеул које севернокорејском народу може да прода као "ратне победе".

На старом опасном путу

Поједини стручњаци, међутим, подсећају да сценарио са антирежимским памфлетима није никаква новост. Напротив, Северна Кореја у прошлости често потезала тај аргумент када је желела да изврши притисак на Сеул и Вашингтон.

Ланац догађала се увек одвијао овако - Пјонгјанг дигне узбину због летака са порукама против Кима, затегне односе са Јужном Корејом до ивице пуцања, а заузврат добија краткорочне уступке од Сеула и Вашингтона.

Чини се да се Северна Кореја вратила на стари, опасни пут креирања кризе како би створила лажан осећај хитности у преговорима, а повод би овог пута могао да буде корона вирус. Економија земље је тешко погођена, што је директна последица кризе у Кини, најважнијем трговинском партнеру, па је очекивано било да ће Пјонгјанг на све начине покушати да издејствује ублажавање међународних санкција.

Кинески авиони четврти пут за девет дана провоцирају тајванску авијацију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА