Најновије

БОЛТОНОВИ ЗАПИСИ: Трамп молио Ђинпинга да му помогне у предизборној кампањи?

То је затражио како би му помогао да на предстојећим изборима придобије фармере, пише у својој књизи бивши саветник за националну безбедност у Белој кући Џон Болтон.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Према наводима у књизи које је објавио амерички дневник "Волстрит џурнал", Трамп је на састанку са Сијем указао на "важност фармера и повећања кинеске куповине соје и брашна за исход избора".

У одвојеном тексту други амерички дневник "Њујорк тајмс" објавио је детаље из Болтонове књиге у којима се говори о другим неадекватним поступцима Трампа са турском "Халкбанком", што је отворен случај пред судовима у САД, те кинеском технолошком компанијом "ЗТЕ".

Болтон је оптужио Трампа да се према "ометању правде понашао као да је начин живота" док је критиковао конгресмене због "лошег рада поводом покушаја опозива председника" јер је пажња њихове истраге била само усмерена на аферу са Украјином.

Болтонова књига наишла је на критике присталица Трампа док они либералнији сматрају да је бивши саветник могао да помогне током истраге о опозиву, али да је прикривао информације ради уговора за књигу.

Болтон је одбио да сведочи у Сенату о злоупотребама које је наводно вршио Трамп.

Трамп је био оптужен да је од Украјине тражио да му помогне у проналажењу неправилности у раду његовог противкандидата Џозефа Бајдена и наводно је задржавао војну помоћ ради притиска на Кијев.

У Представничком дому, гдје већину има Демократска странка, изгласан је опозив Трампа, али је одбијен у Сенату, пошто су тамо у већини републиканци.

Пошто су се у јавности појавили одломци из књиге, америчко Министарство правосуђа је поднело захтев за привремено обустављање штампања како би се спречило њено објављивање јер би "нашкодила националној безбедности САД".

Трампова администрације је поднела тужбу како би спречила објављивање књиге планирано за наредну седмицу наводећи да је Болтон тиме нарушио споразуме о поверљивости.

Руска војска претрпела жесток напад! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА