Најновије

НЕВИЂЕНО КРШЕЊЕ УСТАВА: Вучићеви спотови су прављени као да су избори за председника, а не за посланике!

Листа „Александар Вучић – За нашу децу“ би морала бити оборена пред Управним судом!

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Пише: Марко Банић

Председник Србије Александар Вучић прекршио је своја овлашћења претварајући изборе за народне посланике у референдум за подршку његовој диктатури.
Прво, у члану 111.Устава Србије наводи се да “председник Републике изражава државно јединство Републике Србије”. Председник Вучић овде већ крши Устав Србије, јер не само да не изражава јединство, већ ствара раздор у Републици Србији. Он је дао своје име за назив коалиционе листе “Александар Вучић – За нашу децу” окупљене око његове Српске напредне странке, чији је такође председник.Тиме се сврстао на једну политичку страну, што никако не одговара дефиницији “државног јединства Републике Србије”.

Председник се нашао у називу листе за посланике (као и за све општинске листе) иако није њен носилац, иако уопште није кандидат за народног посланика (или одборника), и упркос томе што ово нису избори за председника Србије.

Сам назив листе са законске стране није споран, јер Закон о избору народних посланика у члану 42.каже: “Ако две или више политичких странака поднесу заједничку изборну листу, назив изборне листе и највише два носиоца изборне листе одређују се споразумно.” 

Овде се може претпоставити да су коалициони партнери окупљени око СНС споразумно узели назив “Александар Вучић – За нашу децу”.То што је искоришћено име неког приватног лица које се не налази на листи није спорно, уколико им дотично лице то одобри.И ако им је извесни Александар Вучић дао дозволу да користе његово име и презиме, онда то није спорно, и то онда постаје назив листе, или део назива листе.Спорно је то што им је дозволу да користе његово име дао председник Републике Србије Александар Вучић. То је спорно не само са моралне стране, већ је тиме прекршен и члан 111.Устава Србије.

Али, не само што је председник Вучић дозволио да једна изборна листа на парламентарним (и свим локалним) изборима садржи његово име и презиме, већ се он и активно укључио у кампању за парламентарне изборе.

Председник не представља законодавну власт и не може да учествује на изборима за парламент.Дакле, његово ангажовање на изборима за парламент могло би се оквалификовати као злоупотреба службеног положаја везана за сукоб интереса.
Спотови

Али, чак и ако занемаримо све ове чињенице (што нећемо), остаје проблем прегршта пропагандних спотова листе “Александар Вучић – За нашу децу” из чијих садржаја се не би могло закључити да је реч о изборима за парламент, већ да су у питању избори за председника Србије.

Досад је објављено најмање 18 спотова листе „Александар Вучић – за нашу децу“, од чега је један забрањен, али гро њих садржи пропаганду која индиректно или директно наводи на закључак да се гласа за Александра Вучића као личност, а не за листу „Александар Вучић – За нашу децу“! 
Ево доказа:

1.
Спот “Морамо да верујемо у себе:

ИТ стручњак изговара: “Сигуран сам да ће се сада, након пандемије корона вируса председник још више и јаче борити да оживи нашу привреду.”
Потом следи исечак говора Александра Вучића, а затим ИТ стручњак каже: “Гласам за Александра Вучића зато што подстиче улагања у ИТ индустрију, ствара послове за младе и унапређује Србију”. 

Дакле, ИТ стручњак гласа за Александра Вучића, а не за листу “Александар Вучић – За нашу децу”. 
Јер, каже “председник ће се борити”, “он подстиче”, “он ствара”, “он унапређује”. Јасно је, не ради се о листи, већ о једном човеку. 

2. 
Спот “Минималне зараде су порасле, лакше се дише“:

Вучић држи говор : “Желим да вас обавестим да смо ми спремни као Влада да значајније увећамо минималну зараду…“ 
Овде се Вучић представља као Влада Србије, иако председник није Влада, не бира Владу, нити представља Владу! Он само предлаже Скупштини мандатара након што се саме странке које остваре већину договоре око тога. Овде се не може говорити да је можда реч о периоду када је Вучић био премијер, јер се јасно види да је снимак потпуно нов.

Радник каже након тога: “Видим да је председнику Вучићу стало до људи као што сам ја…”
Другим речима, он каже да је некоме ко не постоји на листи кандидата за посланике стало до њега.  

3. 
Спот “Отказа неће бити, плате се смањивати неће”:

Да отказа неће бити и да се плате неће смањивати обећава Вучић, иако није ни премијер, нити директор Колубаре. А радник “Колубаре” каже да ће сачувати свој посао и имати већу плату: “Зато што председник Вучић брине о људима попут мене”.
Опет примедба, нису председнички избори, него за парламент, а Вучић нема поменуте ингеренције.

4. 
Спот “За достојанствен живот, за све нас”:

Вучић обећава просечну пензију 430-440 евра до 2025. године, а старац на селу изговара: “Знам да је председнику стало да људи попут мене живе лепо”.
Опет је председник у првом плану, а не листа и људи са листе која носи његово име.

5.
Спот “За вредне породице, као што је и ваша”:

Такође, и овде постоји обраћање Вучића, након чега бака каже : ”Ја знам да председник брине о људима попут мене и моје деце”.
Опет промоција председника Републике, а не листе.

6. 
Спот ”Србија се дигитализује”:

Девојка из ИТ сектора каже: “Осећам се сигурно и зато гласам за председника Вучића”.
Како гласа за председника Вучића кад нису избори за председника?! Листу “Александар Вучић – За нашу децу” она и не помиње. 

7.
Спот  “Наставићемо да улажемо у здравство”:

Након говора Вучића о болницама и приказа модерних болница, проф. др Теодора Бељић Живковић каже: ”А сад ова последња ковид инфекција је показала колико је нашем председнику важно здравље грађана” и да ”…председник заиста мисли о нашем здрављу”.
Поред утиска да су у питању избори за председника, а не парламент, овде је скандал још већи јер се државне институције користе у сврхе пропаганде једне политичке опције, па у томе учествује и поменута докторка Бељић Живковић.
Такође, овде се јасно истичу и такозване заслуге председника током ванредног стања, што још једном говори у прилог томе да је и то ванредно стање било његова лична кампања и самопромоција. 

8.
Спот “Путеви су оно што спаја људе”:
Камионџија каже : “Кад Вучић нешто обећа, он то испуни”. 
Вучић је листи дао само своје име као бренд, и не налази се на њој као кандидат, он не може ништа да обећава, јер нити је његова ингеренција, нити су избори за председника, али опет гласачи бивају доведени у заблуду.

9.
Спот “За срећну породицу”:

Појављује се брачни пар, а супруг каже: “Знам да председник мисли на нас, зато имамо наду”.
Опет се помиње председник, а не листа.

10.
Спот “Србија је наша отаџбина, у њој градимо нашу будућност“:

Никола Стојановић (28), члан спољнополитичког тима председнице Владе,  који се вратио из Кине каже:
“Вратио сам се да живим и радим у Београду зато што Србија вођена председником Александром Вучићем постаје модерна и просперитетна“.
И овде се велича председник, а ни помена од парламентарних избора, или неке странке или било ког кандидата за посланике са листе.  

11.
На осталим спотовима су говори и величања председника Вучића, где је јасно да се ради о промоцији његове личности и ама баш никога од кандидата за посланике са листе “Александар Вучић – За нашу децу”.





Списак није комплетан јер се свакодневно избацују нови спотови, и Јутјуб је потпуно затрпан, не спотовима СНС-а, јер је то апсолутно погрешно рећи, већ спотовима Александра Вучића.

Закључак

Јасно је из свега да се у промотивним спотовима листе "Александар Вучић – За нашу децу” не помиње ниједан кандидат за посланика са ове листе, а такође ни СНС нити нека друга коалициона странка.
На готово свим спотовима (изузеци су спот о Чачанима у Београду и спот о деци без Косова и Метохије) појављује се и лично председник  Александар Вучић и ту су употребљени његови ранији говори или говори снимљени за потребе спота. Он се хвалише урађеним и даје мегаломанска обећања иако као председник нема никакве ингеренције. На једном споту,који смо поменули, чак говори у име Владе, што такође нема право, али се ствара утисак да је он и премијер.
Учесници спотова изражавају захвалност искључиво председнику Вучићу, дају подршку председнику Вучићу, и најављују да ће гласати за председника Вучића, а не за било какву листу посланика.

Јасно је из свега да је овде прекршен Устав и да се прекршене бројне друге правне норме, да су бирачи доведени у заблуду, да је реч о злоупотреби положаја председника Републике ради његове личне самопромоције на изборима на којима нема право да учествује. Цео концепт реклама је такав да се одаје утисак да је његово име на листи не зато што га је (противуставно) позајмио као бренд, већ зато што је он лично на листи, као носилац, или бар кандидат, што није истина, нити може бити могуће, осим ако да оставку на место председника. Његово име се уопште не налази међу 250 кандидата за народне посланике, нити на било којој листи за одборнике на локалним изборима. С друге стране, бирачи стичу утисак да се гласа за председника, иако нису председнички избори.

Због позива да се гласа за председника, а не за листу, РЕМ би морао да забрани скоро све пропагандне спотове Александра Вучића. Пред Управним судом потребно је затражити избацивање свих листа "Александар Вучић – За нашу децу”, и републичке, и локалних листа, јер председник не може да учествује на изборима за посланике, нити одборнике, и његово име не може да буде на листи јер је то у супротности са Уставом, прецизније,  чланом 111. Устава Србије.

Да је још увек у школи, на писменом из српског језика Александар Вучић би добио чисту јединицу са образложењем "промашио тему". И још једну из владања јер много лаже. Уосталом, и власт његове странке, као и број на изборној листи, јесу чиста јединица. Прошли пут је прошао на поправни, ову годину мора да падне.

Како СНС уништава Србију погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА