Најновије

"Вучић је Бриселским споразумом издао Косово!"

"О статусу Косова нема преговора, поготово о томе нема право да преговара Александар Вучић, који је потписао Бриселски споразум и издао је Косово. И сада иде у Белу кућу... Са којом платформом иде тамо, на основу ког папира ће да преговара? Обећао је приликом полагања заклетве да ће одбранити територијални интегритет Србије, како га је одбранио?", пита се Млађан Ђорђевић, бивши саветник председника Србије у време Бориса Тадића.

Илустрација (Фото: Правда)

Ђорђевић је приликом гостовања на телевизији Нова С говорио и о посети министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, који ће у Србији боравити сутра.

- Долази пред изборе, био је и у марту овде, нешто пре заказаних избора, тако да ту не видим никакву промену. Он долази да појача позицију Ивице Дачића и Социјалистичке партије Србије, поготово јер је Дачић био у сукобу са Вучићем када је у питању кампања отпризнавања Косова. Вучић је хтео да та кампања буде обустављена, док је Дачић био за њен наставак. Притом, према истраживањима Дачић има нешто више од 10 одсто гласова, што никако не одговара Вучићу, јер би лидер СПС после избора могао да тражи место премијера или да чак оде и у опозицију - рекао је Ђорђевић.

Осврнуо се на најављени одлазак Александра Вучића 27. јуна у Вашингтон, дакле само шест дана после избора.

- Америка нема шта да ради у тим преговорима, јер она није преговарач. О статусу Косова и Метохије не може да се преговара, он је решен Уставом Србије, као и резолуцијом 1244. Можемо да преговарамо о ситуацији у којој се наш народ налази и како да тај простор очистимо од корупције и криминала. О статусу КиМ нема преговора, поготово о томе не може да преговара Александар Вучић - рекао је Ђорђевић и додао:

- Вучић је 2012. године, када је дошао на власт, рекао да ће да поништи све споразуме које је потписао Борко Стефановић, а онда је заједно са Ивицом Дачићем потписао Бриселски споразум и издао је Косово. Скупштина на тему Косова никада није преговарала, осим пред истек мандата, када је то био циркус. Не знам ко је овластио Вучића да преговара са Гренелом, не знам ни на којој ће платформи да преговара. На основу ког папира ће то да ради? Он је приликом полагања заклетве рекао да ће чувати територијални интегритет Србије, како га је сачувао?

Ђорђевић је истакао да не постоји компромисно решење када је реч о Косову.

- Компромис може да постоји само када је реч о квалитету живота, никако о његовом статусу. Овде имамо проблем што ће Вучић са Тачијем да преговара са Гренелом, што је Курти смењен, иако је хтео да се ухвати у коштац са криминалом и корупцијом. И сад их је Трамп позвао у Белу кућу... Зашто Вучић није отишао код Путина 18. јуна, зашто га Путин није примио? У Русији је речено да свако решење мора да буде у оквиру Савета безбедности. Питам се зашто злоупотребљавају Русију у корист избора, поготово што ће они бити лажни, јер опозиција не учествује. Јасно је ко ће победити, али њима помоћ Русије и даље треба. Користе је у политичке сврхе, а не за истинске потребе, јер Русија уз Кину једино има право вета у Европској унији.

Иако власт стално напомиње да су односи са Русијом никада бољи, Ђорђевић истиче да ситуација није тако бајна.

- Овде се прича како су српско-руски односи никада бољи, а ја бих га поредио са српско-црногорским односима, будући да и Вучић и Ђукановић истичу да је све добро, а видимо шта се дешава у Црној Гори. Ја видим да су српско-руски односи лоши, спољна размена је дупло пала у односу на 2008. годину, дупло је мање руских инвестиција у односу на тај период... Србија ништа конкретно није урадила шта је Русија тражила - истакао је он и закључио:

- Када су Русији уведене санкције, Србија је требало да помогне Русији извозом, а када је Европска унија то забранила, пристали смо на то. Имамо и аферу са руским шпијуном, која је смешна, затим смо у "Блицу", који као и остале медије контролише Вучић, имали напад на Јевгенија Примакова, високо позиционираног човека з Русији, који је пријатељ српског народа. А ми се према свему томе опходима као да он не треба да дође и као да ми треба да бирамо кога ће Русија да именује. Па, ми смо преко "Крушика" и "ГИМ", фабрике оца Небојше Стефановића, извозили оружје у Украјину, која је непријатељ Русије, као и у Сирију - поручио је Млађан Ђорђевић.

Путин не жели да види Вучића јер тајно одлази у Вашингтон без знања Москве. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА