Најновије

ЕУ НЕЋЕ ДА ЧЕКА ИЗБОРЕ У СРБИЈИ! Лајчак намерава да Приштину и Београд суочи већ у јуну! Брисел нешто спрема, оволика журба није без разлога!

Мирослав Лајчак, специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог између Београда и Приштине, намерава да прву рунду дијалога одржи у Бриселу, врло брзо, по могућности већ у текућем месецу.

Илустрација (Фото: Јутјуб/Правда)

Поуздани извори имају информацију да је Лајчак своју намеру представио дипломатским представницима земаља чланица ЕУ на састанку Политичког и безбедносног комитета ЕУ, где је још једном добио формалну подршку за даље напоре у обнављању дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда.

Нимало наивно

Наиме, према изворима са састанка, Лајчак намерава да ступи у контакт са званичном Приштином "истог дана" кад се формира косовска влада, како би се обавиле последње припреме за одржавање нове рунде. Тиме би се обележило поновно покретање дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда.

Седница Скупштине за избор нове косовске владе одржаће се у среду, 3. јуна.

На Лајчакове планове о новој рунди дијалога, могу утицати само околности око кризе КОВИД-19, односно отварање граница, које се очекује 15. јуна, како би се стране физички појавиле у европској престоници.

Како је речено, специјални представник је изричито нагласио да ће пожурити у организовању првог сусрета, те стога неће чекати на окончање избора у Србији, који су заказани за 21. јун, већ се рунду организовати одмах након отварања граница.

Мирослав Лајчак је, како се каже, рекао да ово неће више бити дијалог око техничких питања, те да намерава да води "високо политички процес".

Како су потврдили извори са састанка, већина дипломатских представника земаља чланица ЕУ је осудила недавне изјаве косовског председника Хашима Тачија који је изјавио да неће учествовати у дијалогу који води ЕУ.

Словачки представник, Томас Козак је након састанка на друштвеним мрежама упозорио да се земље налазе у критичном тренутку.

- У питању је европска перспектива - упозорио је Козак.

Предуслов за Париз

Такође се сазнаје да представници ЕУ чекају на формирање нове владе на Косову како би се увериле у посвећеност приштинских власти бриселском дијалогу.

Према изворима, на састанку је поново потврђено да ће се одмах након поновног покретања дијалога у Бриселу, одржати самит у Паризу, који је наставак прошлогодишње немачко-француске иницијативе, и већ једног одржаног сличног самита у Берлину, у априлу 2019. године.

Планирано је да се самит у Паризу одржи убрзо након Берлина, односно у јулу прошле године, али је исти отказан, јер није било помака у процесу преговора између страна, будући да је бриселски дијалог у застоју од 2018. године.

Спремност француског председника Емануела Макрона да одржи самит су прошлог месеца потврдили и француски и немачки министри иностраних послова Жан-Ив Ле Дриан и Хеико Мас  који су у затражили од Београда и Пристине, озбиљан приступ у дијалогу "са Европском унијом као искреним посредником".

Прочитајте ОВДЕ    какав је то снимак испливао.

Извор: РСЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА