Најновије

РАТ ОКО "СЕВЕРНОГ ТОКА": „Академик Черски“ између две армаде

Британски ратни брод миноловац „Ремзи“ (М110), руски нападачки брод амфибија „Пјотр Моргунов“ и руска баржа „Академик Черски“ распоредили су се протеклог викенда на пучини Балтичког мора, у јеку најновијих претњи (додатним) санкцијама САД против „Северног тока 2“.  

Амфибија "Пјотр Моргунов" (Фото: Јутјуб)

Излазак британског ратног брода, специјализованог за вађење мина из великих дубина, на немирне воде Балтика, као и испробавање бојевог гађања са руске амфибије способне да понесе 13 борбених тенкова надомак Каљининграда, осетно подижу геополитичку напетост у време најављеног финиша изградње руско-западноевропског гасовода.

Вести о пристизању британског ратног брода, који ће следећих пет седмица провести у саставу „деминерске вежбе“ НАТО-а на Балтику, и артиљеријско тестирање руске амфибије носивости 5.000 тона, падају у деликатном тренутку. Пре неколико дана „Академик Черски“, који би могао да постави преосталих 160 километара „Северног тока 2“ (након повлачења швајцарског извођача „Олсиз“ због прве рунде америчких санкција), поново је изненадио посматраче који од фебруара прате кретање тог брода.

Наиме, након што је из Сибира препловио 22.000 километара – у пратњи два руска ратна брода - „Академик Черски“ је почетком маја стигао у руску ексклаву Каљининград, а убрзо затим се усидрио у немачкој луци Мукран, логистичкој бази за изградњу „Северног тока 2“.

Мукран је на Ригену, највећем немачком острву у Балтику, одакле се за три и по сата вожње трајектом стиже на данско острво Борнхолм. Управо око њега иде траса незавршеног дела „Северног тока 2“.

Западни сателитски снимци су након сидрења „Академика Черског“ у Мукрану забележили повећану активност у тамошњим складиштима цеви градитеља „Северног тока 2“. Забележено је и да је „Академик Черски“, практично на корак од градилишта око Борнхолма, у Мукрану примио додатну посаду и „известан технички материјал“, јавиле су агенције.

Укотвљен поред руске барже „Фортуна“ на око пет наутичких миља испред Мукрана, „Академик Черски“ је данима плутао. Затим је пред протекли викенд изненада испловио, да би се „необјашњиво“ усидрио шест наутичких миља даље на пучини, известио је руски „Спутњик“. Куда је кренуо „Академик Черски“? Зашто се зауставио насред мора?

Простор у којем одвија градња „Северног тока 2“ постаје, изгледа, и војни полигон. Према најавама из Лондона, миноловац „Ремзи“ (М110), остаће на Балтику до почетка јула како би се с групом бродова НАТО-а  бавио „проблемима из прошлости, садашњости и будућности“.

Познато је да подно Балтика има прегршт мина заосталих од Другог светског рата. Тај брод стигао је у мисију НАТО-а на Балтику након недавно завршене сличне „деминерске вежбе“ алијансе на истом поморском простору. „Ремзи“ би, по објављеном  распореду, остао тамо и у време предстојећих великих маневара НАТО-а на Балтику од 5. до 18. јуна.

Почетком овог месеца, „Пјотр Моргунов” ће, након увежбавања артиљеријских дејстава у Каљининграду, наставити с тестирањем радио-технике и дејстава противваздушних радара негде на Балтику, јавио је Тас.

Ћудљиво Балтичко море градитељима оставља тек неколико седмица за озбиљне подводне радове на дубинама, где понегде још има заосталих подводних мина. Даље кретање „Академика Черски“ помно ће се овог лета пратити са копна и мора надалеко од Мукрана и Борнхолма.

Прочитајте ОВДЕ   зашто свет стрепи од одлуке Москве.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА