Најновије

СТЕФАНОВИЋ: Ко излази на изборе прогутао је “Вучићеву удицу”

Борко Стефановић, представник Савеза за Србију, сматра да предстојећи избори заправо нису избори, јер је резултат унапред познат, али с друге стране разуме представнике мањинских странака које на њих излазе. Муамер Зукорлић, носилац листе Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца, оцењује да је престрого рећи да не постоје елементарни услови за изборе, а да је за мањинске странке једини начин да нешто промене за свој народ да се њихов глас чује у парламенту.

Борко Стефановић (Фото: Јутјуб)

Странка правде и помирења, на чијем челу се налази Муамер Зукорлић, излази на изборе. Иако кампања бојкота избора дела опозиције траје већ дуже од годину дана, Зукорлић наводи да га ни у једном тренутку нису убедили да и он не би требало да на њих изађе.

“Сматрам да просто било спортском логиком или политичком да у најгорем случају када учествујете и такмичите се најгоре што вам се може десити је да имате добар тренинг”, сматра носилац листе Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца.

Он додаје да не подржава “хајку на бојкоташе”, јер како наводи, уколико нема насиља то је легитимно и једна врста политичке борбе. Ипак, сматра да је престрого рећи да не постоје елементарни услови за изборе.

“Када бих ја био толико строг на овој ваги можда би имао више аргумената да не учествујем са локалне тачке гледишта. Услови за учествовање у изборима у Београду и услови за учешће на изборима у Тутину и Сјеници, знате шта је то, то вам је као Шведска и нека афричка земља”, објашњава Зукорлић.

Представник Савеза за Србију Борко Стефановић наводи да разуме мањинске партије у Србији које имају потребу да заступају интересе свог народа “макар и избори били немогући”.

“Ми немамо изборе 21. јуна из здравствених, правних и политичких разлога. Пандемија није готова, промењена су три системска закона у моменту пре одржавања избора и више нисмо слободна држава”, рекао је Стефановић и истакао да не може да разуме све оне који су потписали Споразум са народом.

Свој разлог за излазак на изборе Зукорлић налази у томе да је мисија мањинских партија да имају већу репрезентативност у парламенту.

“Када сте мањина било где ви сте психолошки угрожени већ тиме што сте мањина, а још ако уђете у сукоб са системом онда сте дупло угрожени. У Србији живи преко 30 одсто припадника мањинских заједница, то је једна трећина, а у парламенту имамо негде око седам одсто народних посланика који формално припадају мањинским заједницама. Наша борба је да то повећамо”, сматра он.

На питање новинарке Инсајдера да ли на изборе излази као опозициона партија или као странка која је до сада подржавала владајућу, Зукорлић наводи да на изборе излази самостално.

“Странка правде и помирења са мном заједно излази на ове изборе потпуно оригинално и аутентично. Ја сам био партнер са владајућом већином четири године, то је сада завршено, да ли ћемо бити партнери у наредном саставу скупштине, то ћемо тек да видимо”, каже он и додаје да се може бити партнер са влашћу, а не полтрон.

Стефановић, с друге стране, истиче да странке које излазе на изборе знају да су, како оцењује, изборни услови десет пута гори него пре пандемије коронавируса и да бојкот избора каже “не пристајемо на вашу ненормалност”.

Истиче да су почеле да стижу реакције из света о стању у Србији.

“Нека буду искрени па нека кажу хоћемо да остваримо неку другу корист за своје политичке организације, мени је то легитимно”, наводи Стефановић.

Стефановић истиче да се Савез за Србију у својој кампањи за бојкот не бави странкама које су одлучиле да изађу на изборе и “прогутале Вучићеву удицу”.

“Многе од странака које излазе на изборе аспсолутно сам сигуран ни на који начин нису плаћени, ангажовани или у договору са Александром Вучићем, али сам исто тако сигуран да сви можда и несвесно раде у корист режима”, сматра Стефановић.

Говорећи о својим постигнућима у последње четири године и политичком програму његове листе, Зукорлић истиче ефекат злижавања Бошњака и Срба. На питање новинарке о обећањима да ће смањити, а затим и укинути порез за села која се налазе на већој надморској висини, што се није десило, он каже да никад није ништа обећавао, већ нудио програм и рекао за шта ће се борити.

“Моја формулација је била таква, нисам ни тада рекао обећавам вам ово, можете да обећавате условљено влашћу коју добијете. Ако тражите од мене да возим до Беча не можете ми дати 10 литара безнина, већ адекватно бензина километрима које треба да стигнем. Ако желите да ово постигнем, морате ми дати више гласова и више народних посланика да бих могао да утичем на извршну власт, да остварим ово”, наводи он.

Шта чека Србију у октобру прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА