Најновије

МОГУЋ И НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Дефинитивно јасно да САД и ЕУ не могу да нађу заједнички језик за обнову дијалога!

Вашингтон и Брисел тренутно не виде заједнички начин како да се обнови дијалог Београда и Приштине, оцењује Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику уз оцену да би најгори сценарио био да се воде два одвојена дијалога о решавању косовског питања.

КиМ (Фото: bundestag.de/pravda.rs)

- Није ни на Београду ни на Приштини да се опредељују, све треба да буде један пакет и да се постигне свеобухватни и вишеслојни споразум који ће овом региону донети дуготрајни мир и стабилност - каже Грубјешић.

Она, такође, сматра да у овом тренутку нема много простора за спекулисање о најављеном састанку у Вашингтону 27. јуна јер, како каже, још није познат формат састанка, састав делегација, ко су учесници и да ли ће међу њима бити и представника ЕУ.

Грубјешић верује да не постоји готов споразум који ће у Вашингтону 27. јуна бити стављен на сто пред Београд и Приштину. Како каже, за сада не треба подлегати ни оптимизму ни дефетизму, већ задржати рационалан приступ какав ће, уверена је Грубјешић, имати српска делегација на том састанку.

- Судећи према интересовањима специјалног изасланика САД-а Ричарда Гренела економија ће сигурно бити једна од тема и треба се активно укључити у разговоре о економији која може много да побољша живот грађана и у Србији и на Косову, али и да отвори пут и политици - сматра Грубјешић.

Иницијативу Вашингтона да се одржи састанак делегација Београда и Приштине види као политичку трку између САД и ЕУ будући да се, како наводи, улази у десету годину дијалога под покровитељством Брисела, који је према многим оценама ишао преспоро, док су мишљења и да Вашингтон сада иде пребрзо.

- У тој политичкој трци могу да настрадају општи интереси, није потребно да постоје два дијалога ни два решења већ да се кроз дијалог дође до једног свеобухватног и компромисног решења - наводи Грубјешић.

Оцењује да је последње време превише иницијатива за састанке и разговоре о КиМ и додаје би било добро да све да иде у једном правцу ка постизању споразума између Београда и Приштине и да сви учесници дијалога треба да буду координирани.

Грубјешић каже да су поруке Лајчака из Приштине јасне наводећи да му је 27 чаница ЕУ дало мандат да покуша да се дође до свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.

- То је његов задатак и он ће колико год може учинити све да тај задатак испуни - каже Грубјешић.

Севернокорејски лидер организује рат против Јужне Кореје? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА