Најновије

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ МОСКВЕ: "Путин у октобру стиже у Београд! Дао ми је мудре савете како да браним КиМ пред Американцима"

Председник Русије Владимир Путин потврдио је да ће доћи у Србију у октобру, пренео је после састанка у Москви председник Србије Александар Вучић.

Вучић и Путин (Фото: Kremlin.ru)

"Разговарали смо о свим важним питањима, о Путиновом доласку у Србију. Он је потврдио да у октобру долази у Србију. Биће то величанствен догађај, када будемо отварали Храм Светог Саве", рекао је Вучић.

То ће, каже, бити и дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату.

Председник је подсетио да ће сутра, на Војној паради поводом обележавања 75-годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, којој ће и сам присуствовати, учествовати припадници Војске Србије.

"Бићемо поносни када у Москви буду марширали момци са српском заставом", подвукао је Вучић.

Он је подсетио да је српски народ, сразмерно броју становника, пети или шести најстрадалнији народ на свету.

"Тиме можемо да се поносимо и не дозволимо фалсификовање историје", рекао је Вучић.

Председник је закључио да је имао веома добар разговор са Путином.

"Има ствари о којима никада не можете јавно да говорите, али очекујем даље јачање поверења и још бољу сарадњу у будућности. Захвалан сам Путину на добрим речима и топлом гостопримству", рекао је Вучић и пренео да му је Путин пред камерама упутио отворене честитике за, како је рекао, убедљиву победу на изборима.

Путин поштује Србију

Вучић је рекао да му је руски председник на мудар начин пренео своје мишљење по питању Косова и Метохије, пре свега, поштујући ставове Србије.

"Причали смо о свим идејама у свету и начинима за решавање косовског проблема, и, ако могу тако да кажем, Путин је на један мудар начин исказао своје мишљење, пре свега, поштујући ставове Србује. Русија поштује Србију и ту нема никакве сумње", рекао је Вучић на питање да ли му је руски председник саветовао како даље да наступа по питању решавања косовског питања на међународној сцени.

Њему је, додаје, било важно да чује Путинове ставове и мисли по питању Косова и Метохије.

"Сувише је Путин мудар и велики да би нешто радио директно, али на паметан начин уме да укаже на одређене ствари и на томе сам захвалан", рекао је Вучић.

Вучић је потврдио да ће у четвртак отпутовати у Брисел, где ће разговарати са највишим представницима ЕУ, а одатле у Вашингтон.

“У четвртак увече ћу се са састати, између осталих, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а у петак, претпостављам, са Сарл Мишелом, надам се и да ће наш велики пријатељ Доналд Туск имати времена да нас прими, и наравно са Мирославом Лајчаком. Када завршим те састанке, правац на аеродром у Вашингтон”, рекао је он.

Упитан које је његово мишљење везано за такмичење ЕУ и САД у проналажењу решења за косовски проблем, казао је да је Србија мала, али усправна земља, која мора да води рачуна да се мало коме замери, али увек заштити своје виталне и државне интересе.

“То да све знам као сви Срби, чак и да знам, не морам све да кажем”, додао је он.

На питање да ли је тачно писање појединих медија да ће се на састанку у Вашингтону појавити и амерички председник Доналд Трамп, Вучић је казао да не верује у то и додао да би се амерички председник појавио ако би се дошло до неког решења.

“Мислим да је Ричард Гренел потврдио да ће се разговори водити о економским односима”, подвукао је он.

Вучић је казао да није случајност што су Американци подржали идеју “мини Шенгена”, јер он доноси бољи живот Балкану, слободан проток робе, капитала, услуга и људи, чиме би људи заборавили на све недаће и пошасти.

“Та идеја је велика, без обзира што је једним делом српска, па је због тога неки одбацују. Научили смо 90-тих да се све одбаци што је српско. Има времена то је будућност”, нагласио је он.

Тешки разговори у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у Вашингтону имати тешке разговоре, али да народ ни не бира неког због лепих ствари, већ да се бори и води рачуна о нашим националним интересима.

Он је рекао да никоме неће бити пријатни ти разговори, нити је пријатно да се сретне са представницима Приштине, али да се на разговоре мора ићи.

Упитан да ли очекује нове провокације Приштине, каже да га то не занима и они који говоре 'нећу ово, нећу оно', то раде ако имају неки психолошки проблем.

"Ако имате сигурност у себе, не треба вам то", рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да се причало о томе да ће на Видовдан потписати независност Косова, али да после избора и онога што је најавио Ричард Гренел да ће се разговарати о економским темама, сада то више не помињу, али се нико после тога није ни извинио.

Поновио је и да је са Путином до сада имао 17 сусрета и да је данашњи био један од најбољих.

Веома добар разговор с Путином

Вучић је изјавио да је са Путином имао веома добар разговор о свим кључним политичким питањима, а пре свега о КиМ и целокупној ситуацији у региону и свету, као и да је од Путина добио добре анализе и одређене савете.

Вучић је истакао да је веома задовољан тим разговором и да су политички односи веома блиски између наше две земље.

"Добио сам одређене савете и добре анализе од председника Путина", додао је он.

Каже да су разговарали и о нашим економским односима и да су две земље у прва три месеца упркос корони имале увећање трговинсике размене од седам одсто.

"То је готово невероватно, разговарали смо и шта још можемо од економске сарадње да урадимо и увећамо нашу трговинску размену", казао је Вучић.

Каже да је било реч и о раду РЖД на српским пругама и додаје да Руси то раде веома квалитетно.

Председник Србје је рекао да је са Путином причао и о војнотехничкој сарадњи две земље, као и око изградње гасовода и када ће да потече први гас кроз Србију.

Прочитајте ОВДЕ који је план Доналда Трампа за КиМ.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА