Најновије

НЕМАЧКА, ИТАЛИЈА И ФРАНЦУСКА СЕ ДОГОВОРИЛЕ О СУДБИНИ ЛИБИЈЕ: Да ли је Западна Европа постала миротворац?

Немачка, Француска и Италија позвале су све стране укључене у оружани сукоб у Либији на журни завршетак свих борби. У заједничкој изјави министарстава спољних послова три највеће државе Европске уније, наводи се, како у вези погоршања стања у Либији и ризика од јачања напетости у Северној Африци, Берлин, Париз и Рим захтевају хитни и безусловни прекид ватре, као и заустављање јачања војних снага на читавој територији те земље.

Либија (Фото: Јутјуб)

Осим тога послаз је позив свим силама укљученим у либијски сукоб за „заустављање било каквог мешања и пуно придржавање ембарга на испоруке оружја“, успостављеног од стране УН-а.

Притом се поздравља завршетак преговора у војном већу у формату „5+5“ (представници сваке стране у сукобу) под егидом УН-а, везано уз подршку Либији. То је темељ за успостављање нужних услова за обнову политичког дијалога у тој земљи, потребног за коначно решење сукоба, наводи се у заједничком саопштењу три министарстава спољних послова, уз додатак, да сви напори који се улажу по том питању морају бити подржани, поготово „и египатску (мировну) иницијативу“ од 8. јуна (коју су Триполи и Анкара одбацили). Једина стварна платформа за решење сукоба је Берлински процес, наводи се у истом саопштењу.

Подсећамо: ради се о мировној конференцији о Либији, одржаној у Берлину крајем јануара ове године, уз суделовање представника кључних унутарњих и спољних сила повезаних са либијским сукобом.

Који су кључни мотиви Москве и Вашингтона за план о подели Либије, сазнајте ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА