Најновије

ДЕМОКРАТЕ УДАРИЛЕ НА ТРАМПА! Историјско гласање: САД добија 51. савезну државу?

Представнички дом америчког Конгреса, где већину имају демократе, изгласао је закон којим престонички Дистрикт Колумбија добија статус 51. америчке савезне државе, али ту одлуку мора да потврди и Сенат, који контролишу републиканци.

Да ли ће САД добити 51. државу? (Фото: Јутјуб)

АП извештава да је са Капитол хила саопштено да Конгрес има и моралну обавезу и уставна овлашћења да се побрине да више од 700.000 грађана Вашингтона добије пуна гласачка права и да убудуће не буду грађани који плаћају порез, али немају своје политичке представнике.

Наиме, гласачка права грађана Вашингтона, Дистрикта Колумбија, разликују се од права грађана у осталих 50 америчких савезних држава.

Вашингтон није држава већ посебан федерални дистрикт и као такав нема изабране представнике у америчком Конгресу.

С друге стране, амерички Устав доделио је Конгресу ексклузивну јурисдикцију над Дистриктом Колумбија.

Закон којим је би Дистрикт Колумбија требало да постане 51. америчка савезна држава Представнички дом је усвојио са 232 гласа "за" и 180 "против", али с обзирим да Сенат, који контролижу републиканци, мора да потврди овај закон, посматрачи су уверени да ће се предлагачи наћи пред несавладивом препреком.

"Све ово се ради због политичке моћи и да демократи преузму Вашингтон", оценио је конгресмен Чип Рој, републиканац из Тексаса.

Уколико би закон прошао и у Сенату, Вашингтон би постао држава Вашингтон, Даглас Комонвелт, у част првог америчког аболиционисте и државника, Афроамериканца Фредерика Дагласа Вашингтона.

"Власт ништа не уступа ако не захтевате од ње", подсетила је градоначелница Вашингтона Мјуријел Боузер на речи Фредерика Дагласа и потврдила да грађани престонице траже оно што им припада - уставно право које имају сви остали грађани САД.

Председник Доналд Трамп је изјавио прошлог месеца да "Дистрикт никада неће постати држава јер би то значило још два демократска сенатора у конгресу".

"Не хвала. То се никада неће догодити", изјавио је Трамп.

Прочитајте ОВДЕ какав је скандал избио у Вашингтону.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА